17 Απριλίου….

Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης, 
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας 
Γιορτάζει: Ραφαήλ, Ραφαέλα

Σαν σήμερα….(αφιέρωμα)

1521: Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος αφορίζεται από την Καθολική Εκκλησία.

Ο Μαρτίνος Λούθηρος (1484-1546) ήταν Γερμανός μοναχός, ιερέας, καθηγητής, θεολόγος κι ηγέτης της εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα στη Γερμανία, ιδρυτής του ομώνυμου δόγματος.

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1484 στο Αϊσλέμπεν της Σαξονίας από φτωχή οικογένεια. Τις βασικές του σπουδές τις έκανε στο Μαγδεβούργο και στο ’ιζεναχ, ενώ ταυτόχρονα δούλευε ως πλανόδιος τραγουδιστής. Το 1501, με την οικονομική συμπαράσταση μιας πλούσιας χήρας, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης και σπούδασε φιλοσοφία. Το 1507, χειροτονήθηκε ιερέας σε μια μονή Αυγουστινιανών μοναχών και σπούδασε για δυο χρόνια Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης. Ένα χρόνο αργότερα έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιτεμβέργης, από όπου το 1512 πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα στη Θεολογία. 
Μια επίσκεψή του στη Ρώμη τον ανάγκασε να αναθεωρήσει τις απόψεις του σχετικά με την Παπική εκκλησία. Ήταν βαθιά πεισμένος πως η σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου θα ήταν αποτέλεσμα μόνο της βαθιάς πίστης κι όχι των αγαθών ή μη έργων.  Για το λόγο αυτό ήρθε σε σύγκρουση με το θεσμό του συγχωροχαρτιού, που έδινε τότε η Καθολική Εκκλησία και με τον τρόπο αυτό δινόταν άφεση των αμαρτιών.
Στις 31 Οκτωβρίου 1517 αφισοκόλλησε στην εξώπορτα του μητροπολιτικού ναού της Βιτεμβέργης τις “95 θέσεις” του, που αποτελούσαν μια ανοιχτή επίθεση εναντίον του παπισμού. Οι “αντιθέσεις”, που κυκλοφόρησε ο Γιόχαν Τέτζελ, δεν είχαν καμιά απήχηση και μάλιστα οι φοιτητές τις έκαψαν δημόσια. Με τα επόμενα έργα του ο Λούθηρος μεγάλωσε το χάσμα που τον χώριζε με την Καθολική Εκκλησία, ενώ βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες. 
Η διδασκαλία του, παρά τις αντιφάσεις που περιείχε, ενσάρκωσε τον αφυπνιζόμενο γερμανικό εθνικισμό, που ήθελε με κάθε τρόπο να κόψει κάθε εξάρτηση με την Εκκλησία της Ρώμης και σ’ αυτό οφείλεται η τεράστια ανάπτυξη της Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Γερμανία. Δημοσίευσε πολλά έργα θεολογικού περιεχόμενου και μετέφρασε στα γερμανικά την Αγία Γραφή, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της γερμανικής γλώσσας και της τέχνης της μετάφρασης. Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου του 1546 στην πατρίδα του, το Άισλεμπεν.
(spinoza.gr)

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα….

1492:Η Ισπανία και ο Χριστόφορος Κολόμβος υπογράφουν τις Συνομολογήσεις της Σάντα Φε για το ταξίδι του στην Ασία.
1524: Ο Τζοβάνι ντα Βερατσάνο γίνεται ο πρώτος γνωστός Ευρωπαίος που φτάνει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το λιμάνι της Νέας Υόρκης.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα