30 Απριλίου
Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ
Γιορτάζουν:Ασημίνα, Ιάκωβος
Σαν σήμερα….(αφιέρωμα)
 
1944: Ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου της Βουλής της Κυβέρνησης του Βουνού
Η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ΠΕΕΑ, ήταν επιτροπή κυβερνητικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, λίγους μήνες πριν το τέλος της κατοχής. Ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου του 1944, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, όχι όμως αποκλειστικά από κομμουνιστές. Σκοπός της ήταν να οργανώσει τη διοίκηση της κατεχόμενης «Ελεύθερης Ελλάδας». Aποκαλούνταν «Κυβέρνηση του Βουνού».

Σημειώνεται ότι την εποχή εκείνη υπήρχαν τρεις κυβερνήσεις, η κατοχική των Αθηνών του Ι. Ράλλη, η επίσημη ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου (Κυβέρνηση Εμμανουήλ Τσουδερού 1941 μέχρι τις 14 Απριλίου 1944, Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου 1944 μέχρι τις 26 Απριλίου 1944, Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου Απριλίου 1944 και η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου Μαΐου 1944 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 1944) και αυτή η λεγόμενη κυβέρνηση του βουνού.

Αρχικά πρόεδρος της ΠΕΕΑ, (πρωθυπουργός) ανέλαβε ο στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής ο οποίος στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον καθηγητή Αλέξανδρο Σβώλο. Τελικά η ΠΕΕΑ αυτοδιαλύθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1944.

Η αποκαλούμενη Κυβέρνηση του βουνού του Ευριπίδη Μπακιρτζή δημιουργήθηκε αρχικά με πρόεδρο τον Ευριπίδη Μπακιρτζή ήταν το σχήμα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης από τις 10 Μαρτίου του 1944 μέχρι τις 10 Απριλίου 1944 που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σχήμα αυτό αντικατέστησε σε ένα μήνα η Κυβέρνηση του βουνού Αλέξανδρου Σβώλου 1944, στην οποία πρόεδρος ανέλαβε ο συνταγματολόγος Αλέξανδρος Σβώλος. Στις 17 Μαΐου του 1944, ο Αλέξανδρος Σβώλος, ο Α. Αγγελόπουλο και ο Ν. Ασκούτσης έλαβαν μέρος στο συνέδριο του Λιβάνου, ως εκπρόσωποι της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

Στις 27 Απριλίου 1944 η ΠΕΕΑ αποφάσισε την έκδοση χαρτονομισμάτων με τη μορφή ομολόγων που θα αντιπροσώπευαν την αξία των αγαθών σε αντίστοιχη ποσότητα σταριού και στις 24 Αυγούστου 1944 κυκλοφόρησαν ομόλογα συνολικής αξίας 1.965.000 οκάδων σταριού. Το σχήμα αυτό καταργήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1944. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 ο Γεώργιος Παπανδρέου περιέλαβε στην κυβέρνησή του έξη υπουργούς του ΕΑΜ, από τους οποίου οι τέσσερις (Αλέξανδρος Σβώλος, Άγγελος Αγγελόπουλος, Ηλίας Τσιριμώκος και Νικόλαος Ασκούτσης) ήταν μέλη της «κυβέρνησης του βουνού».

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα….
1841: Η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.
1926: Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα