Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην επιβολή κεφαλαιακών αποθεμάτων για τις τράπεζές τους, δήλωσε ο σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η χώρα του δεν πρόκειται να εγκρίνει κάποια συμφωνία επί του θέματος.

«Δεν επιθυμώ να συμβιβαστώ στις βασικές μας αρχές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μποργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg. «Δεν είμαι έτοιμος να θυσιάσω κανένα από τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας μου».

Η άποψη του σουηδού υπουργού απηχεί τη στάση μίας ομάδας ευρωπαϊκών κρατών, που επιθυμούν να επιβάλουν στις τράπεζές την ανάγκη τήρησης μεγαλύτερων κεφαλαιακών αποθεμάτων από το 7%, που έχει προτείνει ο αρμόδιος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Στοκχόλμη θέλει να επιβάλει στις σουηδικές ιδιωτικές τράπεζες ένα αποθεματικό που θα ισούται με το 10% της περιουσίας που κατέχει η εκάστοτε τράπεζα, ενώ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να αυξήσει το εν λόγω ποσοστό σε 12% από το 2015 κι έπειτα.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες έχουν εκφράσει την προτίμησή τους για ένα πανευρωπαϊκό 7%, προκειμένου να μην χρειάζεται να αντιμετωπίσουν μία πληθώρα διαφορετικών μέτρων ανά χώρα.

Τα αποθεματικά αυτά είναι υπερπολύτιμο εργαλείο για κάθε τράπεζα, καθώς εξασφαλίζουν τη ρευστότητα και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Συνάμα, λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τους καταθέτες. Το συζητούμενο ποσοστό αποκαλείται Λόγος Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAR) και δηλώνει την αναλογία μεταξύ αποθεμάτων και σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Χρυσή τομή στη διχογνωμία μπορεί να αποτελέσει πρόταση της Δανίας, η οποία θα επέτρεπε σε κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν την τήρηση αποθεμάτων μέχρι και 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προτεινόμενο ευρωπαϊκό όριο του 7%.

Η ρύθμιση αυτή θα επέτρεπε στη Σουηδία να επιβάλει το 12% που επιθυμεί, αλλά ο κ. Μποργκ εμφανίστηκε σκεπτικός για την επάρκεια του δανικού σχεδίου. «Θα ήταν ένα καλό βήμα», παραδέχτηκε ο σουηδός υπουργός, αντιτείνοντας όμως πως η Στοκχόλμη θα προτιμούσε οι ρυθμιστικές αρχές της να μπορούν να υπερβούν ακόμα και αυτό το όριο, ειδικά όσον αφορά τις αποκαλούμενες παγκόσμια συστημικές τράπεζες.

Πέραν της Δανίας, στο πλευρό της Σουηδίας έχει ταχθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Γαλλία. Σύμφωνα με το Παρίσι, ακόμα και η δανική πρόταση του συν 5% υπερβαίνει τα όρια. Δεύτερο σημείο τριβής μεταξύ Γαλλίας και Σουηδίας αποτελεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει χαμηλότερο ποσοστό σε τράπεζες που έχουν και ασφαλιστικό βραχίονα.

Πηγή: skai.gr