Η απειλή για τους πάγους της Ανταρκτικής προέρχεται… από κάτω. Ερευνητές είδαν ότι σχεδόν οι μισές κρηπίδες πάγου που μελέτησαν με τη βοήθεια δορυφόρου, λιώνουν κυρίως λόγω της επαφής τους με τον ωκεανό που θερμαίνεται.

Τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προβλέψεις για το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Παρότι οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι πάγοι συρρικνώνονται, δεν ήταν βέβαιοι για το κατά πόσο αυτό οφείλεται περισσότερο στη θάλασσα ή στους επιφανειακούς ανέμους.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, ο υπ’ αριθμόν ένα ένοχος είναι ο ωκεανός και όχι η ατμόσφαιρα, παρότι και εκείνη θερμαίνεται.

«Στις περισσότερες περιοχές της Ανταρκτικής, δεν μπορούμε να αποδώσουμε την αραίωση των παγοκρηπίδων στο λιώσιμο του χιονιού στην επιφάνεια», εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη, στο Βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο Ανταρκτικής.

«Θα πρέπει λοιπόν να οφείλεται στα θερμά ωκεάνια ρεύματα που το λιώνουν από κάτω», συμπεραίνει ο Χάμις Πρίτσαρντ συγκρίνοντας το φαινόμενο με ένα ποτό που σταδιακά «καταπίνει» το παγάκι.

Πηγή : skai.gr