Το Πεντάγωνο δημιουργεί «μυστική αμυντική υπηρεσία» (Defense Clandestine Service), ο στόχος της οποίας θα είναι κυρίως η συλλογή στοιχείων για το Ιράν και την Κίνα, που θεωρούνται ως πηγές εν δυνάμει απειλών.

Στη νέα υπηρεσία θα περάσει το 15% του προσωπικού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών – εκατοντάδες τωρινοί πράκτορές της, οι οποίοι θα διατηρούν στερνή επαφή με τους ομόλογούς τους από τη ΣΙΑ. Η αναδιοργάνωση στο σύστημα στρατιωτικής κατασκοπίας των ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας του Πενταγώνου για την ποιότητα της δραστηριότητάς του, πιστεύει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική Άμυνα» Ίγκορ Κορότσενκο:

«Προφανώς, η στρατιωτική κατασκοπία των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει στη στρατιωτικο-πολιτική ηγεσία της χώρας τις πληροφορίες, οι οποίες απαιτούνταν για την αξιόπιστη και αντικειμενική εκτίμηση της πορείας των στρατιωτικών προετοιμασιών της μιας ή της άλλης χώρας. Συγκεκριμένα, για το Ιράν οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα που σχετίζεται με το ότι τη βασική μάζα πληροφοριών την παίρνουν μέσω της διαστημικής κατασκοπίας, η οποία όμως δεν είναι αρκετή για την αντικειμενική εκτίμηση, χωρίς στήριγμα στους πράκτορες, της πορείας της υλοποίησης των σημαντικότερων πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν».

Κατά την άποψη του εμπειρογνώμονα, η εμφάνιση της «μυστικής αμυντικής υπηρεσίας» ακόμα δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στη στρατιωτική επίλυση του ιρανικού προβλήματος. Όμως η εκτίμηση των δυνατοτήτων του Ιράν να πλησιάσει το όριο της απόκτησης πυρηνικού όπλου ωθεί σε πιό προσεκτική παρακολούθηση των διαδικασιών που συντελούνται σ΄ αυτή τη χώρα. Πάντως η αναφορά στην Κίνα δεν είναι τυχαία, γιατί είναι ένας από τους κύριους αντίπαλους των ΗΠΑ, λέει συνεχίζοντας ο Ίγκορ Κορότσενκο:

«Η αύξηση της στρατιωτικής της ισχύος και της στρατιωτικής ναυτικής δραστηριότητας δείχνει ότι συντελείται ορισμένη μετατροπή των οικονομικών και χρηματιστικών επιτυχιών αυτής της χώρας σε συγκεκριμένες στρατιωτικο-τεχνικές και στρατιωτικο-πολιτικές αποφάσεις. Νομίζω ότι πρόκειται για πληρέστερη και πιό συνθέτη παρακολούθηση και κατασκοπευτική αξιολόγηση του στρατιωτικού δυναμικού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Η δραστηριότητα της νέας δομής θα ντουμπλάρει σε κάποιο βαθμό τη δραστηριότητα της ΣΙΑ, η οποία υπάγεται στο Λευκό Οίκο, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της επιχειρηματικής κατασκοπίας Ρομάν Ροματσόφ. Βέβαια, κατά την άποψή του, στην κατασκοπία δεν υπάρχουν περιττές πηγές πληροφόρησης.

Στη στρατιωτική κατασκοπία αναμένονται εκκαθαρίσεις. Στη θέση του επικεφαλής της ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στα μέσα Απριλίου πρότεινε το στρατηγό Μάικλ Φλιν, ο οποίος επέκρινε έντονα τη στρατιωτική κατασκοπευτική υπηρεσία στο παρελθόν. Ο ερχομός του Φλιν, γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ, συμβολίζει την αυξανόμενη σημασία που έχουν για το Πεντάγωνο οι μυστικές οι ειδικές επιχειρήσεις. Πάντως η εμφάνιση της «μυστικής αμυντικής υπηρεσίας» αποτελεί άλλη μιά ένδειξη της επιδίωξής του να εξοστρακιστεί από τις στρατιωτικές συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πηγή : greek.ruvr.ru