Αυξάνονται οι φωνές εναντίον της ACTA, καθώς χθες (25 Απριλίου) και η Συμμαχία των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει, λέγοντας ότι «πολλές διατάξεις» είναι «ασαφείς». Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι σε περίπτωση που τεθεί η ACTA στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών θα την καταψηφίσει.

Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν μπορεί να δώσει τη στήριξή της στην ACTA. Παρόλο που οι φιλελεύθεροι στηρίζουν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, έχουν ανησυχίες ότι η ACTA παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, τόνισε ο αρχηγός της Guy Verhofstadt.

«Η κοινωνία των πολιτών τους τελευταίους μήνες εκφράζει ηχηρά τις θεμιτές ανησυχίες της αναφορικά με τη συμφωνία ACTA, τις οποίες και συμμεριζόμαστε. Υπάρχουν πολλές διατάξεις που στερούνται σαφήνειας και βεβαιότητας όσον αφορά στον τρόπο που θα εφαρμοστούν πρακτικά», υπογράμμισε.

Φάνηκε ότι οι φιλελεύθεροι θέλουν διαπραγμάτευση μιας άλλης συμφωνίας από αυτή της ACTA, καθώς όπως τόνισαν, η τελευταία τοποθετεί «λανθασμένα» κάτω από την ίδια ομπρέλα τα φυσικά αγαθά και τις ψηφιακές υπηρεσίες.

«Θεωρούμε θα έπρεπε να προσεγγιστούν σε ξεχωριστές τομεακές συμφωνίες, και μετά από μια ολοκληρωμένη και δημοκρατικά διαβουλευόμενη εντολή και αξιολόγηση επιπτώσεων», τόνισε ο Βέλγος.

Η έγκριση του Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη για την επικύρωση της διεθνούς συμφωνίας, που υπεγράφη τον Ιανουάριο από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ.

Η Κομισιόν, που «έστειλε» την ACTA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάλεσε το Κοινοβούλιο να μην προβεί σε ψηφοφορία μέχρι να αποφανθεί το Δικαστήριο.

Οι υπέρμαχοι της ACTA τονίζουν ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο αποτελεί οπισθοδρόμηση, διότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να πάρει μέχρι και 2 χρόνια. Ωστόσο οι κριτικές λένε ότι η εν λόγω προσφυγή δεν αποτελεί παρά προσπάθεια αγοράς χρόνου καθώς και να επιτρέψει στους λομπίστες να πλησιάσουν περισσότερο τους κύκλους των ευρωβουλευτών και των εθνικών κοινοβουλίων.

Σοσιαλιστές και Πράσινοι ευρωβουλευτές έχουν τονίσει ότι θα «θάψουν την ACTA» πριν το καλοκαίρι, προκαταλαμβάνοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, και θα πιέσουν για ψηφοφορία για τις 29 Μαΐου. Παρόλο που οι τρεις πολιτικές ομάδες δεν έχουν την πλειοψηφία, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά αναμένεται να καλύψει τις απαιτούμενες ψήφους.

Πηγή : euractiv.gr