Όλα άρχισαν κατά τη δεκαετία του ’50 στο Μεξικό, όταν καθιερώθηκε μια διαφορετική φορολογική διευκόλυνση για τους εικαστικούς που δεν διέθεταν τα οικονομικά μέσα ή δεν επιθυμούσαν να πληρώσουν φόρο σε χρήμα. Αντί λοιπόν του συμβατικού φόρου, οι ζωγράφοι είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε «είδος». Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται αδιάλειπτα από τότε, απλοποιώντας για πολλούς καλλιτέχνες τις φορολογικές διαδικασίες.

Η τέχνη πάνω από το χρήμα

Ο μεξικανός καλλιτέχνης Έκτορ Ντε Άνδα δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη φορολογική αυτή πρακτική. Για τον Ντε Άνδα η φορολογική δήλωση στο Μεξικό είναι μια περίπλοκη και συχνά μακρά γραφειοκρατική διαδικασία, με αποτέλεσμα αυτή η δυνατότητα που παρέχεται στους καλλιτέχνες να φαντάζει σωτήρια. «Απλοποιεί τη ζωή μου!» δηλώνει περιχαρής. Συν τοις άλλοις, το γυάλινο γλυπτο που έδωσε πέρυσι στο κράτος ως εναλλακτικό φόρο κοσμεί ήδη το Μουσείο του μεξικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Κάθε καλλιτέχνης που έχει πουλήσει τουλάχιστον πέντε έργα του κατά τη διάρκεια ενός φορολογικού έτος μπορεί να δώσει ένα επιπλέον στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών αντί φόρου. Όποιος έχει πουλήσει τουλάχιστον 21 έργα, υποβάλλει άλλα πέντε ή έξι. Έτσι περίπου 5.400 έργα τέχνης έχουν περιέλθει στην κυριότητα του μεξικανικού δημοσίου. Πλέον η συλλογή του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες του Μεξικού με παγκόσμια ακτινοβολία, εξασφαλίζοντας παράλληλα «δωρεάν» προβολή για τους καλλιτέχνες.

Η πινακοθήκη του υπουργείου Οικονομικών

Ο διευθυντής της ιδιότυπης πινακοθήκης του υπουργείου Οικονομικών, Xoσέ Σανκριστόμπαλ, τονίζει πως ο χαρακτήρας της συλλογής είναι μη κερδοσκοπικός. Εντούτοις, η αξία των έργων που συμπεριλαμβάνει εκτιμάται στα 300 εκατ. πέσος (19 εκατ. ευρώ). Στα πιο γνωστά έργα της συλλογής συγκαταλέγονται πίκανες του Ντιέγκο Ριβέρα, συζύγου της Φρίντα Κάλο, αλλά και του ομότεχνού του, Ρουφίνο Ταμάγιο.

Μάλιστα η αξία ενός έργου, που είχε υποβάλει ο Ριβέρα κατά τη δεκαετία του ’50, υπολογίζεται πως σήμερα έχει εφταπλασιαστεί. Σε κάθε περίπτωση, τα έργα που υποβάλλονται αντί φόρου εκτιμώνται από την αρμόδια επιτροπή του Μουσείου, οφείλουν να είναι πρωτότυπα και αντιπροσωπευτικά του καλλιτέχνη. Τα κριτήρια επιλογής είναι αυστηρά και αρκετά από τα υποβαλλόμενα έργα έχουν απορριφθεί.

Πηγή : skai.gr