Photo: ClassicCopenhagen@Fickr

Κανένας από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας της γαλλικής κεντροδεξιάς και του σοσιαλιστικού κόμματος δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν στις εκλογές –ο καθένας χωριστά –ποσοστό μεγαλύτερο από όσο τα «άκρα» μαζί. Παρά την σκληρή δεξιά ρητορική του σημερινού προέδρου Νικολά Σαρκοζί η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, το πρωτότυπο, έκανε «ταμείο». Και αυτό σε πείσμα των δημοσκόπων -ψήφισε το 80% των ψηφοφόρων- αν και οι εταιρείες μετρήσεων προέβλεπαν ποσοστά σταθερά κάτω από 70%, πιο κοντά στο 50%.

”Photo:

Μία πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος είναι ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι αντίθετοι στις αλλαγές στο κοινωνικό τους κράτος, στην περαιτέρω απορρύθμιση των εσωτερικών τους αγορών (εργασίας πάνω από όλα) και τιμώρησαν τον σημερινό Πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι και η καμπάνια του Σαρκοζί διακρίθηκε από έναν έντονα φιλοπροστατευτικό λόγο (πχ. ότι τα μεγάλα συμβόλαια θα δίνονται μόνο σε ευρωπαϊκές εταιρείες). Οι άνθρωποι γνωρίζουν από την πραγματικότητά τους ότι αυτό δεν αρκεί για να τους προστατεύσει από την «κινεζοποίηση», τουλάχιστον όσο η Γαλλία παραμένει μία χώρα που ταλαντεύεται ανάμεσα σε θεσμούς παρωχημένους, μεταρρυθμίσεις που γίνονται σημειωτόν, και τη συμμετοχή της σε μία ένωση εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό της Ασίας.

Όπως και σε μας, έτσι και εκεί, εκεί μάλλον περισσότερο, οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια στους ψηφοφόρους. Και ένα τμήμα των ψηφοφόρων τους «τιμωρούν» επιλέγοντας εκείνο το μέρος της πολιτικής ρητορικής που σημαίνει ότι μπορούμε να ζούμε όπως πριν. Δεν μπορούμε όμως.

Η τωρινή προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα είναι, για πρώτη φορά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις, απαλλαγμένη από τέτοιου είδους «αισθητικές επεμβάσεις» τύπου «λεφτά υπάρχουν». Στην χθεσινή του παρουσίαση ο κ. Αν.Σαμαράς έκανε τον κόπο να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα για μέτρα που πρότινε (επαναφορά επιδομάτων πολύτεκνων, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων) την ημέρα που δημοσιευόταν η ολοσέλιδη καταχώρηση της ΝΔ για «δικαιοσύνη» και «ηθική» στην διακυβέρνηση. Άλλες εξαγγελίες του αρχηγού της ΝΔ όπως νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο φάνηκαν λιγότερο αξιόπιστες, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες από τότε που η ΝΔ ψήφισε το ν/σ του υπουργείο Ανάπτυξης και τρεις εβδομάδες αφότου αποχώρησε από τον διάλογο για το φορολογικό νομοσχέδιο. Την ώρα μάλιστα που ο κ. Πώλ Τόμσεν επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά την συλλογή φόρων η αποτυχία του προγράμματος είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στην Ελλάδα οι δύο μεγάλοι (ακόμα;) ή μάλλον μεγαλύτεροι πολιτικοί σχηματισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την οργή του κόσμου να μη θέλει να εμπιστευτεί τους γιατρούς που τον «έφεραν στην εντατική». Αρκετοί δεν θέλουν να μπουν στον κόπο να σκεφτούν ότι οι περισσότεροι από τους άλλους δεν είναι καν γιατροί και ότι όλοι σχεδόν είναι μέρος του πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης σε άλλες ταμπέλες. Η προεκλογική περίοδος είναι η περίοδος της απόλυτης κολακείας του ψηφοφόρου. Αλλά έχει και αυτός (εμείς) τις ευθύνες του. Ενώπιον τους πρέπει να σταθεί.

Tου Τάσου Τέλλογλου

Πηγή: protagon.gr