Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε χτες (18 Απριλίου) με συντριπτική πλειοψηφία για τη στροφή της μελλοντικής κατεύθυνσης στην ευρωπαϊκή πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποφάσισε τη δημιουργία θέσης ενός «τσάρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο συντάκτης της έκθεσης, ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Εργατικών Richard Howitt (ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών) ανέφερε ότι η ΕΕ επιτέλους «κάλυψε την απόσταση» με τις ΗΠΑ και πλέον η φωνή της θα είναι ισχυρή όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πλανήτη – σε περιπτώσεις όπως στο Ιράκ, στη Συρία ή στη Μπούρμα.

«Η Ευρώπη διαπραγματευόταν για τη βελτίωση των εμπορικών όρων με τον Gaddafi τέσσερις εβδομάδες πριν τον βομβαρδίσει. Είναι ώρα να δείξουμε ότι τα λάθη του παρελθόντος δε θα επαναληφθούν,» δήλωσε ο Howitt.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, συμμετείχε στη συζήτηση της ολομέλειας στο Στρασβούργο και επαίνεσε τον συνάδελφό της στους Εργατικούς για την προσπάθειά του να επιτύχει «συναίνεση όλου του πολιτικού φάσματος σχετικά με την έκθεσή του».

«Δουλεύουμε σκληρά για τον διορισμό ενός ειδικού αντιπροσώπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα… Είναι σημαντικό ο αντιπρόσωπος αυτός να έχει πλούσια γνώση κι εμπειρία και μάλιστα στα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα,» τόνισε η Ashton.

Η 47σέλιδη έκθεση του κοινοβουλίου ζητά να τεθούν απαγορεύσεις εξαγωγών σε τεχνολογίες οι οποίες περιορίζουν την ελευθερία του διαδικτύου και καλεί τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν διαβουλεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ίδιο επίπεδο όπως οι υπόλοιπες συζητήσεις εξωτερικής πολιτικής. Η έκθεση ενθαρρύνει επίσης τις 130 αντιπροσωπείες της ΕΕ παγκοσμίως να διορίσουν έναν υπεύθυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η απόφαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα υιοθετήθηκε με 580 ψήφους υπέρ και 28 κατά.

Συναίνεση;

Δε φάνηκαν όμως όλοι οι ευρωβουλευτές να συμμερίζονται τις απόψεις του Howitt, ο οποίος επέμεινε τελικά να προσθέσει μία πρόταση στην έκθεση με την οποία κατηγορούσε τη Βρετανία για την «αδρανή της στάση» στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron άσκησε βέτο στην ένταξη της ΕΕ στην ΕΣΔΑ, λέγοντας ότι θα παρεμβαίνει άσκοπα σε περιπτώσεις οι οποίες έχουν ήδη αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά από τα εθνικά δικαστήρια. Ο Cameron επίσης ανέφερε ότι ορισμένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο τηρούν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης καλύτερα από άλλους και ότι η ΕΣΔΑ θα πρέπει να επικεντρωθεί στις κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το BBC, κάποιες ιδιαίτερα προβεβλημένες υποθέσεις έχουν φέρει την κυβέρνηση Cameron σε αντίθεση με το δικαστήριο στο Στρασβούργο. Το δικαστήριο απείλησε με δράση εναντίον της Βρετανίας για τη μη συμμόρφωση με μία απόφαση του 2005 η οποία υπέδειξε ότι σύμφωνα με την ΕΣΔΑ οι φυλακισμένοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Η απόφαση έκρινε τον John Hirst ως καταδικασμένο δολοφόνο, ενώ η πλειοψηφία των βουλευτών στο Westminster τάχθηκε υπέρ του να μη ληφθεί υπόψη η ΕΣΔΑ στο ζήτημα αυτό.

Έπειτα έλαβε δημοσιότητα η υπόθεση του Ισλαμιστή κληρικού Abu Qatada όταν η ΕΣΔΑ απαγόρευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο να τον απελάσει στην Ιορδανία προκειμένου να δικαστεί. Οι δικαστές φοβήθηκαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκτήθηκαν μετά από βασανιστήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του εκεί. Ο Qatada, ύποπτος για συνεργασία με την al-Qaeda, σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της απέλασης καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται ότι έχει λάβει διαπιστευτήρια από την Ιορδανία για την υπόθεσή του.

Ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Charles Tannock και εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δήλωσε: «Οι εργατικοί φαίνονται αδύναμοι να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ ενός βεβαρημένου ιστορικού στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενός καλού ιστορικού που υπερασπίζεται την κοινή λογική, υποβαστάζει την εθνική κυριαρχία και διαβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση, μόλις τεθεί σε ισχύ, θα εφαρμοστεί όπως πρέπει.

«Ο πρωθυπουργός Cameron έχει κάθε δίκιο να μπλοκάρει την προσχώρηση της ΕΕ στην ΕΣΔΑ η οποία απειλεί πολλές από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί το Ηνωμένο Βασίλειο και επεκτείνει τις αρμοδιότητες των μη αιρετών δικαστών του Στρασβούργου.»

Το τελικό κείμενο της έκθεσης του Howitt θα δημοσιευτεί σύντομα, όπως ανέφερε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Πηγή : euractiv.gr