Μία νέα διαταγή για τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης ζώων, εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, στην οποία τονίζεται έντονα πως οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να ασχολούνται σοβαρά με τις όποιες καταγγελίες υπάρχουν προκειμένου να τηρείται ο νόμος σε όλες τις περιπτώσεις.

Την νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ, υπογράφει ο προϊστάμενος του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος, Αδαμάντιος Σταματάκης, ενώ ενημερώθηκαν η Γ.Α.Δ. Αττικής, η Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης και η Α.Δ. Περιφέρειας Χώρας σχετικά με νόμο 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».

Το έγγραφο που ακολουθεί κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στον αρχηγό και στον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στους γενικούς επιθεωρητές της ΕΛ.ΑΣ. στην Βόρεια και Νότια Ελλάδα, στη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού και του υφυπουργού καθώς και στη Γ.Α.Δ. Περιφέρειας Χώρας.

Αναλυτικά η νέα διαταγή:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ

Στο άρθρο 21 προβλέπονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για παραβάσεις των διατάξεων του εν θέματι νόμου και τα οποία αναγράφονται σε πίνακα.

Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων του εν λόγω νόμου είναι τα όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων και οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου. Αν σε ένα Δήμο δεν λειτουργεί υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας, η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από όργανα άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου (άρθρο 21, παρ. 3)

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Στο άρθρο 22 ορίζεται ότι οι διατάξεις του εν θέματι νόμου δεν θίγουν άλλες διατάξεις νόμου ή διεθνών συμβάσεων, που κυρώθηκαν με νόμο και προβλέπουν μεγαλύτερη προστασία σε οποιοδήποτε είδος ζώου. Επίσης δεν θίγονται οι διατάξεις του νόμου «περί θήρας» (Ν.Δ. 86/1969), όπως εκάστοτε ισχύει και οι κανονιστικές αυτού διατάξεις (άρθρο 22, παρ. 1)

3. Κατόπιν των ανωτέρω και σε συνέχεια των (β) και (γ) ομοίων και με στόχο την αποτελεσματική προστασία κάθε είδους ζώου και την πρόληψη – αποτροπή εκδήλωσης οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων (θανάτωση, βασανισμός, κακομεταχείριση κ.λπ.), παρακαλούμε όπως:

Ενημερώσετε διεξοδικά τις αρμόδιες υφισταμένες Υπηρεσίες σας για τα προεκτεθέντα και τις λεπτομέρειες του σχετικού νόμου.

Δώσετε κατευθυντήριες οδηγίες – εντολές, για περαιτέρω δραστηριοποίηση των ως άνω Υπηρεσιών σας, αναφορικά με την αυστηρή εφαρμογή τόσο του συγκεκριμένου νόμου, όσο και των νόμων 1197/1981 (ΦΕΚ Α΄- 240) «Περί προστασίας των ζώων», 2017/1992 (ΦΕΚ Α΄- 31) «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων», 2015/1992 (ΦΕΚ Α΄- 30) «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των σπονδυλωτών ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς ή άλλους επιστημονικούς σκοπούς» καθώς επίσης και του Π.Δ 160/1991 (ΦΕΚ Α΄- 64) «Προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς, σε συμμόρφωση προς την οδηγία 86/609/ΕΟΚ του Συμβουλίου», σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση.

Μεριμνήσετε για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού των προαναφερόμενων Υπηρεσιών σας και εκδήλωση συνεχούς ενδιαφέροντος στο ζήτημα της προστασίας των ζώων, το οποίο άλλωστε καταδεικνύει και τον πολιτισμό μιας Χώρας.

Εξετάζετε άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία – καταγγελία, απ’ όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά θανάτωσης

κακοποίησης – κακομεταχείρισης ζώων, προβαίνοντας στη συνέχεια στις απαραίτητες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες κατά παντός υπαιτίου.

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας εξακολουθούν να περιέρχονται και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα, τέτοιου είδους καταγγελίες, γεγονός που καταμαρτυρεί ότι το εν λόγω φαινόμενο παραμένει έντονο και απαντάται σχεδόν σε ολόκληρη τη Χώρα.

Συνεργάζεστε με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τις, μέσω διαδικτύου, παρεχόμενες πληροφορίες – καταγγελίες και διακίνηση υλικού σχετιζόμενου με το εν λόγω αντικείμενο.

Ενεργοποιήσετε δίκτυο πληροφοριών προς εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας αγνώστων δραστών διάπραξης των προαναφερόμενων αδικημάτων και περαιτέρω παραπομπή αυτών στη δικαιοσύνη.

Συνεργάζεστε με συναρμόδιες Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται, προς τις οποίες να παρέχετε, κάθε αιτούμενη συνδρομή.

Αναπτύξετε συνεργασία με τις φιλοζωικές και λοιπές οργανώσεις, τις οποίες να υποβοηθείτε με κάθε τρόπο στο έργο τους, ερευνώντας με ιδιαίτερη προσοχή τις καταγγελίες τους και εντάσσοντας, παράλληλα, τυχόν προτάσεις – παρατηρήσεις αυτών στο σχεδιασμό των Υπηρεσιών σας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος.

4. Οι κ.κ. Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Περιφερειών Χώρας, που κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και την άσκηση της επιβαλλόμενης εποπτείας – ελέγχου αναφορικά με την πιστή υλοποίηση των διατασσομένων.

ΟΡΙΣΜΟΙ

Στο άρθρο 1 δίδονται οι ορισμοί εννοιών «ζώο», «ευζωία», «ζώο συντροφιάς», «δεσποζόμενο ζώο», «αδέσποτο ζώο», «επικίνδυνο ζώο» κ.α.

ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ

Με το άρθρο 2, καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την προστασία των ζώων και την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους, για την εφαρμογή και έλεγχο των κανόνων προστασίας των ζώων και του συστήματος της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.

Με την παρ. 3 του ως άνω άρθρου, καθορίζεται ο κτηνίατρος, που έχει πιστοποιηθεί, ως αρμόδιος φορέας, εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και ιδιοκτητών τους στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική βάση.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΩΩΝ

Οι φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους (κτηνίατρος), διενεργούν τη σήμανση των ζώων συντροφιάς με τη χρησιμοποίηση κατάλληλων μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης, καταχωρούν τα στοιχεία τόσο των ζώων όσο και των ιδιοκτητών τους στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, την οποία τηρούν σε διαρκή βάση και εκδίδουν βιβλιάριο υγείας κατά τη σήμανση των ζώων συντροφιάς ή διαβατήριο, σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό (άρθρο 3, παρ. 3).

Οι απαιτήσεις για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των στοιχείων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, εφαρμόζονται και για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ενώ καθορίζεται υποχρεωτική η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς, εξαιρουμένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων (άρθρο 4, παρ. 2 & 3α).

Οι Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων και οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου, εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση (άρθρο 4, παρ. 9).

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ – ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΖΩΑ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Στην παρ. 1 του άρθρου 5, καθορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς (σήμανση και καταγραφή του ζώου, δήλωση απώλειας εντός 5νθημέρου, τήρηση κανόνων ευζωίας, εξασφάλιση υγιεινούς και άνετου καταλύματος, κ.α.).

Η διοργάνωση εκθέσεων με ζώα συντροφιάς επιτρέπεται μετά από σχετική άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου (άρθρο 7). Επίσης, στο ίδιο άρθρο προβλέπονται οι υποχρεώσεις του φυσικού ή νομικού προσώπου ή της ένωσης προσώπων, που διοργανώνει την εν λόγω έκθεση.

Η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία είναι επιτρεπτή. Επίσης, η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς είναι επιτρεπτή και σε πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, καθώς και στις μονοκατοικίες, υπό προϋποθέσεις, ενώ απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (άρθρο 8).

ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Η περισυλλογή και η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως ορίζεται στο άρθρο 9, αποτελεί υποχρέωση των Δήμων. Δυνητικά η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Η μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς διέπεται από τις διατάξεις των Κανονισμών 998/2003, 338/2010, 1/2005 και του Π.Δ. 184/1996. (άρθρο 10, παρ. 1).

Επιτρέπεται, με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων του Κ.Ο.Κ. ή Κανονισμών των Μέσων Μαζικής μεταφοράς, η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους (άρθρο 10, παρ. 2).

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΩΝ ΣΕ ΘΕΑΜΑΤΑ

Με το άρθρο 12, θεσπίζεται απαγόρευση της χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα (τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα) και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Επίσης, απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώων για οποιοδήποτε είδος μονομαχίας, καθώς και η εκτροφή και χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ

Με το άρθρο 14 καθορίζεται ότι ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του άρθρου 12.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Με την παρ. α του άρθρου 16 και υπό την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

Επίσης, με την παρ. β του ως άνω άρθρου, απαγορεύεται η πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά.

Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα (άρθρο 16, παρ. γ).

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Στο άρθρο 20 προβλέπονται οι ποινικές κυρώσεις. Σύμφωνα με την παρ. 1 αυτού, η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του εν λόγω νόμου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από (5.000) ευρώ έως (15.000) ευρώ.

Με την ίδια ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή τιμωρούνται οι παραβάτες των διατάξεων των παρ. α΄ και β΄ του άρθρου 16 (άρθρο 20, παρ. 2).

Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 12 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και με χρηματική ποινή από (5.000) ευρώ έως (15.000) ευρώ (άρθρο 20, παρ. 3).

Οι παραβάτες της διάταξης της περίπτωσης β΄ της παρ. 8 του άρθρου 5, καθώς και η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και χρηματική ποινή

Πηγή: www.iefimerida.gr