Ακριβότερα θα μας κοστίσουν τελικώς οι εκλογές, καθώς αυξημένη κατά 2 εκατ. ευρώ θα είναι η έκτακτη εκλογική επιχορήγηση που λαμβάνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Έτσι, θα μοιραστούν 12 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί αρχικά.

Σαν… αντιστάθμισμα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα προβληθούν λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2009 σε σύγκριση με τα μικρότερα κόμματα, καθώς λαμβάνουν τα 2/3 του συνολικού δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου (από 1/3 έκαστος) και το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί στα άλλα κοινοβουλευτικά και μη κόμματα. Για την ιστορία, το 2009 ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχαν λάβει το 75% του τηλεοπτικού χρόνου.

Για την ιστορία, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση και Επικρατείας, Π. Καψή, το υπόλοιπο του τηλεοπτικού χρόνου κατανέμεται ως εξής: ΚΚΕ 8,4%, ΛΑΟΣ 6,27%, ΣΥΡΙΖΑ 5,12%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,82%, Δημοκρατική Αριστερά 3,35%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,35%, Κοινωνική Συμφωνία 2,68%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,34%.

Πρόκειται στην ουσία για χρηματικό ποσό 6,25 εκατ. ευρώ που κατανέμεται αναλόγως και δίνεται απευθείας σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και συνδρομητικά κανάλια. Παράλληλα, θεσπίζεται η υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών να μεταδώσουν τουλάχιστον τρία debate και μία ωριαία συνέντευξη Τύπου των αρχηγών των κομμάτων.

Αμετάβλητα παρέμειναν τα όρια εκλογικών δαπανών για τους υποψηφίους στις εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή από 18.000 ευρώ για τις μονοεδρικές περιφέρειες έως 135.000 ευρώ για τη Β΄ Αθήνας.

Πηγή: capital.gr