Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στην Ιταλία δημιούργησαν έναν τρόπο για να προσδώσουν έξτρα ιδιότητες στο χαρτί, όπως μαγνητισμό, προστασία από νερό, φθορισμό καθώς και την δυνατότητα να αυτό-καθαρίζεται και να καταπολεμά τα βακτήρια. Κατά τ’ άλλα, βέβαια, συμπεριφέρεται φυσιολογικά σαν κανονικό χαρτί και μπορεί να εκτυπωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτό μπόρεσαν να το επιτύχουν συνδυάζοντας υγροποιημένα μόρια μονομερής κυτταρίνης από ξύλο ή άλλο φυτικό υλικό με νανοσωματίδια. Αυτά καλύπτουν πλήρως τις μονομερείς ίνες και δημιουργούν ένα πολυμερές διάλυμα που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε υλικό, όπως χαρτί με μορφή ρολού, βουτήγματος ή σπρέι.

Η ιδιότητα που θα αποκτήσει το χαρτί εξαρτάται από τα νανοσωματίδια που θα χρησιμοποιηθούν. Αν προστεθεί για παράδειγμα οξείδιο του σιδήρου το χαρτί θα γίνει μαγνητικό και ούτω καθεξής. Ο Dr. Roberto Cingolani, αρχηγός της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε στο Forbes ότι οι πιθανότητες αξιοποίησης είναι τεράστιες. Για παράδειγμα, η αντιβακτιριδιακή ιδιότητα του χαρτιού θα είναι πολύ χρήσιμη στον τομέα της υγείας και του φαγητού ενώ το αδιάβροχο χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατέψει σημαντικές πληροφορίες.

Πηγή: techgear.gr