Την τελευταία της πνοή άφησε στις 16 Απριλίου του 1850, η Γαλλίδα γλύπτρια κέρινων ομοιωμάτων, Μαρί Τισό, δημιουργός του μουσείου Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο. Η Μαρί (Μαντάμ) Τισό, ή Μαρί Γκρόσχολτζ όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1761.

Ο πατέρας της, Τζόζεφ, σκοτώνεται στον επταετή πόλεμο, με αποτέλεσμα η μητέρα της να εργαστεί στο σπίτι του γιατρού Φιλίπ Κούρσιους.

Εκείνος, έφτιαχνε ομοιώματα με ανατομικές λεπτομέρειες, κάτι που δεν άφησε… ασυγκίνητη τη μικρή Μαρί.

Το 1770 γίνεται η πρώτη έκθεση του γιατρού, ενώ παράλληλα μαθαίνει στην Τισό να δημιουργεί κέρινα ομοιώματα.

Το πρώτο της, ήταν ο Ζαν Ζακ Ρουσό, το 1778. Μάλιστα, δημιούργησε και τα κέρινα ομοιώματα των Βολτέρου και Φραγκλίνου.

Μάλιστα, εξαιτίας των φιλοβασιλικών της αισθημάτων συνελήφθη, παρά τη φήμη της. Η ποινή που της είχε επιβληθεί ήταν να την αποκεφάλιζαν στη λαιμητόμο, ωστόσο το ταλέντο της να δημιουργεί νεκρικές μάσκες των θυμάτων, της έσωσε τη ζωή.Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην «πόλη του φωτός», διατηρούσε σχέσεις τόσο με τους επαναστάτες όσο και με βασιλόφρονες.

Η Μαρί κληροδοτεί τη συλλογή των κέρινων ομοιωμάτων μετά το θάνατο του Κούρσιους το 1794. Ένα χρόνο αργότερα παντρεύεται τον Φρανσουά Τισό, με τον οποίο κι απέκτησε δύο παιδιά.Το 1802 φεύγει μαζί με τον ένα της γιο, τον Τζόζεφ για το Λονδίνο, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή, σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου του 1850 σε ηλικία 88 ετών.Η πρώτη της μόνιμη έκθεση ήταν στη Baker Street το 1835 , ενώ το 1838 είχε προλάβει να γράψει τα Απομνημονεύματά της.Το Μουσείο της Μαντάμ Τισό εκτός από το Λονδίνο επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις , στο Άμστερνταμ, το Χονγκ Κονγκ, το Λας Βέγκας, την Κοπεγχάγη και τη Νέα Υόρκη.

Πηγή : sday.gr