Υπογράφηκε σήμερα 09/04 από την Υπουργό Ανάπτυξης,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, και από το Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, Σύμφωνο Συνεργασίας για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η παρέμβαση εξασφαλίζει στην Αθήνα 100 εκ. € από το Υπουργείο Ανάπτυξης και 20 εκ. € από το Υπουργείο Εργασίας μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και τη διαχειριστικήαυτονομία και ευελιξία που απαιτείται από πλευράς Δήμου, για την υλοποίηση μιαςολοκληρωμένης δέσμης έργων και προγραμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση τηςμακροχρόνιας υποβάθμισης της πόλης καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση τηςυφιστάμενης κοινωνικής κρίσης.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, δράσεων, σε ένα πλέγμα πέντε αξόνων που θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6- 9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια.

Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά», όπως ανέφερε η υπουργός, έχει συζητηθεί και έχει εγκριθεί από την Ομάδα Δράσης, λαμβάνει υπόψη του τις μελέτες και την προεργασία της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου αλλά και τα συμπεράσματα της Διυπουργικής Επιτροπής για το Κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μια σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται στα εξής:

1. Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

2. Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης.

3. Αναζωογόνηση του αστικού ιστού.

4. Αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης.

5. Διασφάλιση της υλοποίησης και της βιωσιμότητας του προγράμματος.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης, ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει, όπως αναφέρθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων και την υπουργό Ανάπτυξης, τη μετατροπή τριών εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με προγράμματα επιδότησης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κίνητρα για ανάπτυξη για start up επιχειρήσεις, συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών για δημιουργία εταιρειών «ντιζάιν» κ.λπ. και, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός, δεν «μιλάμε για βιομηχανική ανάπτυξη».

Ο δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους αστέγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πράσινου σε έντεκα πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση των πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού, η δημιουργία «πράσινων» στεγών στα σχολεία, πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τον Κεραμεικό κ.λπ.

Πέραν των δράσεων υπό άμεση χρηματοδότηση, στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014- 2020) με στόχο το 1 δισ. ευρώ.

Η υπουργός σημείωσε ότι με τον πρόγραμμα που υπεγράφη, δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο ώστε ο δήμος να διαχειρίζεται τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης σχολίασε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε άλλο χρόνο».

Αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας λαθρομεταναστών, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι ο πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά της η υπουργός σημείωσε ότι συμφωνεί με τα μέτρα που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης λέγοντας πως «ούτε μια μέρα δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, ανεξαρτήτως των εκλογών».

Όσον αφορά τις διαδηλώσεις, ο δήμαρχος υποστήριξε την πρόταση που έχει κάνει για τη λήψη μέτρων αναφέροντας ότι «πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες και πολιτικό κόστος δεν ισχύει για αυτά τα θέματα». Με την πρόταση Καμίνη δήλωσε πως συμφωνεί και η κ. Διαμαντοπούλου.

Πηγή : energypress.gr