Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει στην ΕΕ αναφορικά με την πρόσληψη βρετανών διερμηνέων και μεταφραστών, οι οποίοι υστερούν σε δεξιότητες έναντι συναδέλφων τους που εργάζονται στα Θεσμικά Οργανα της ΕΕ. Η Βουλή των Λόρδων κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την «μονόγλωσση κουλτούρα» της Βρετανίας, εισάγοντας εκ νέου υποχρεωτική εκμάθηση ξένων γλωσσών στα σχολεία.

«Εδώ και χρόνια, αντιμετωπίζουμε τεράστια δυσκολία πρόσληψης άγγλων», είπε ο ισπανός Angel Martinez από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο δίνει «αγώνα» να προσλάβει γηγενείς ομιλητές της αγγλικής στις υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας.

Το ζήτημα τέθηκε επίσης από την Επιτροπή, η οποία το 2009 προειδοποίησε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρή έλλειψη αγγλόφωνων διερμηνέων μέχρι το 2015, όταν συνταξιοδοτηθεί η τωρινή γενιά αξιωματούχων.

Ο Martinez τόνισε ότι η έλλειψη δεξιοτήτων «οφείλεται στο γεγονός ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών αφαιρέθηκε από τα σχολεία επί Θάτσερ διότι οι βρετανοί πίστεψαν ότι δεν τις χρειάζονται πλέον».

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι νέοι βρετανοί 25-30 ετών μιλούν μόνο αγγλικά, δημιουργώντας προβλήματα στις υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας του Κοινοβουλίου.

Οι Λόρδοι προτείνουν υποχρεωτική εκμάθηση

Η Βουλή των Λόρδων πρόσφατα αντέδρασε στην «μονόγλωσση κουλτούρα», όπως την αποκάλεσαν μέλη της, καθώς αυτό δεν βοηθάει τους βρετανούς φοιτητές να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγής νέων όπως είναι το Erasmus.

«Κάνοντας την εκμάθηση ξένων γλωσσών υποχρεωτική τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο, αποτελεί ένα τρόπο αύξησης της βρετανικής συμμετοχής στο Erasmus, είπαν οι Λόρδοι σε έκθεσή τους στις 22 Μαρτίου.

Πηγή : euractiv.gr