Στο Πασαλιμάνι θα παραμείνει το Κύπελλο γυναικών με τον Ολυμπιακό να κατακτά τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του επικρατώντας στον δραματικό τελικό 3-2 σετ (22-25, 25-20, 27-29, 25-19, 15-11) του Παναθηναϊκού στο κλειστό της Πρέβεζας. Ήταν πρώτη νίκη του Ολυμπιακού σε τελικό επί του «αιωνίου» αντιπάλου με την Βουλγάρα Τένεβα να κάνει συγκλονιστικό παιχνίδι έχοντας στο πλάι της την Κοσμά που ήταν αποτελεσματική στο πέμπτο σετ. Για πρώτη χρονιά μετά το 2004 ο Παναθηναϊκός μένει χωρίς κούπα στο βόλεϊ σε άνδρες και γυναίκες.

Ξεκίνημα με το δεξί για τον Παναθηναϊκό

Στο πρώτο σετ ο Παναθηναϊκός με το… καλημέρα επέβαλε πλήρως τον ρυθμό του. Χωρίς λάθη στην υποδοχή και με πολύ σωστή ανάπτυξη οι «πράσινες» στο ξεκίνημα έκαναν επίδειξη δύναμης. Με δύο μονά μπλοκ της Κωνσταντίνου στην Γιακουμή (10-4) και την Κοσμά (14-8) ο Παναθηναϊκός δημιούργησε προβλήματα στον Ολυμπιακό που λόγω κακής υποδοχής δεν μπορούσε να είχε σωστή επιθετική λειτουργία. Τα λάθη του Παναθηναϊκού στο σερβίς της Καβαθά έριξαν την διαφορά στους 2 (14-12). Ο Παναθηναϊκός ξέφυγε και πάλι με 4, 17-13 αλλά η περιστροφή με Κοσμά στο σερβίς έβαλε τον Ολυμπιακό για τα καλά στην διεκδίκηση του σετ όταν μείωσε στον πόντο 17-16. Με μονό μπλοκ της Καβαθά πάνω στην Κωνσταντίνου ο Ολυμπιακός ισοφάρισε 18-18. Σε εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός με σερβίς της Χατζηνικολάου πάτησε και πάλι το γκάζι και έφυγε με τρεις πόντους 21-18. Με αυτή τη διαφορά ο Παναθηναϊκός πήρε το πρώτο σετ με 25-22.

Ισοφάρισε ο Ολυμπιακός

Το νόμισμα του τελικού άλλαξε όψη στο ξεκίνημα του δευτέρου σετ. Οι «πράσινες» ήταν αυτές που έκαναν λάθη με τις «ερυθρόλευκες» να ξεφεύγουν με 7-3 και 8-5. Η κακή υποδοχή του Ολυμπιακού έφερε το σετ στα ίσα (8-8) αλλά ο Παναθηναϊκός κόλλησε και πάλι στην πίσω ζώνη και οι «ερυθρόλευκες» προηγήθηκαν με 15-11 και 21-15. Ο Ολυμπιακός έχοντας λύσει τα προβλήματά του στην υποδοχή, έβγαλε άμυνες, πίεσε τον Παναθηναϊκό στην πίσω ζώνη – και ιδιαίτερα την αποτελεσματική Κωνσταντίνου – και έφθασε άνετα στην ισοφάριση των σετ με 25-20.

Με ανατροπές το τρίτο σετ

Στο τρίτο σετ ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 6-1 και 11-7 με την Κύπρια Κωνσταντίνου να δίνει λύσεις. Το black out του ΠΑΟ στην υποδοχή έδωσε το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να μειώσει στον πόντο 11-10. Η άουτ επίθεση της Νιέβα έφερε το σετ στα ίσα με 13-13. Τα σερβίς της Έλενας Χριστοδούλου «χάλασαν» την υποδοχή του Ολυμπιακού με τις «πράσινες» να παίρνουν προβάδισμα με 17-13. Οι «ερυθρόλευκες» μείωσαν στον πόντο 18-17 για να προηγηθούν 20-19 με άστοχη επίθεση της Καρπουζά και λάθος της Κωνσταντίνου. Με την Τένεβα να παίρνει συνεχόμενους πόντους ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 22-21 αλλά το μπλοκ της Νιέβα πάνω στην Βουλγάρα ακραία του ΟΣΦΠ έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 23-22. Η Τένεβα με απίστευτο ράλι έβαλε τον Ολυμπιακό και πάλι μπροστά 24-23 αλλά στο πρώτο «ερυθρόλευκο» σετ μπολ της Βουλγάρας ο ΠΑΟ είχε μπλοκ για το 24-24. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 28-27 με άουτ επίθεση της Τένεβα για να κλέψει το σετ με 29-27 με κακή υποδοχή της Δηλαβέρη στο σερβίς του ΠΑΟ.

Στην ρουλέτα η κούπα

Στο τέταρτο σετ ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ζεστός και χάρη στα σερβίς της Στέλλας Χριστοδούλου προηγήθηκε με 7-2 και 10-7 αλλά ο ΠΑΟ με σερβίς της Χατζηνικολάου ισοφάρισε. Ο Σωτήρχος πήρε τάιμ άουτ, ο Ολυμπιακός ξαναβρήκε ρυθμό και προηγήθηκε με 13-10 χάρη στην άουτ επίθεση της Κωνσταντίνου και 14-10 με επίθεση της Κοσμά. Η διαφορά πήγε στους πέντε πόντους με την Τένεβα να διαμορφώνει το 18-13 και να δίνει πλεονέκτημα για την ισοφάριση στις «ερυθρόλευκες» οι οποίες έκλεισαν τελικά το σετ με 25-19 με την Κοσμά να ανεβάζει την απόδοσή της και να βοηθά τον Κυπελλούχο.

Το πέμπτο σετ ήταν δραματικό όπως και τα προηγούμενα. Το άγχος και των δύο μονομάχων οδήγησε το σετ σε πολλά λάθη. Ήταν δεδομένο ότι όποια ομάδα έκανε τα λιγότερα λάθη αυτή θα έπαιρνε και την κούπα. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 6-4 αλλά με σερί 6-0 με σερβίς της Νοσέκοβα και επιθέσεις της Κοσμά ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα 10-6. Εκεί κρίθηκε και το σετ και ο αγώνας με τις «ερυθρόλευκες» να κρατούν την διαφορά παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 13-11.

Ολυμπιακός (Σωτήρχος): Κοσμά, Γιακουμή, Καβαθά, Νοσέκοβα, Στ. Χριστοδούλου, Τένεβα (λίμπερο Δηλαβέρη). Σίμανιτς

Παναθηναϊκός (Χουντουμάδης): Κωνσταντίνου, Νέβα, Φερέιρα, Γιουράνι, Χατζηνικολάου, Καρπουζά (λίμπερο Μυλωνά), Μαλουσάρη, Ελ. Χριστοδούλου, Κουτσιβίτη

Επιμέλεια: Παντελής Λώλης

Πηγή: novasports.gr