Έκπληξη προκάλεσε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κίνηση της πλειοψηφίας των ρουμάνων ευρωβουλευτών να ψηφίσουν υπέρ ενός ψηφίσματος που καλούσε όλα τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο. Μέχρι σήμερα, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο.

17 από τους συνολικά 33 ρουμάνους ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του Ψηφίσματος για την Διαδικασία Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοσσόβου, που καλεί τα εναπομείναντα 5 κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο.

Το Ψήφισμα πέρασε στις 29 Μαρτίου με 375 ψήφους υπέρ, 97 κατά και 76 αποχές.

Μελέτη σκοπιμότητας για στενότερους δεσμούς με το Κόσσοβο

Οι «5» χώρες αρνούνται να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο διότι δε θέλουν να δημιουργηθεί προηγούμενο σε αποσχιστικές κινήσεις. Η Ρουμανία φιλοξενεί ουγγρική κοινότητα στο εσωτερικό της που πιέζει ολοένα και περισσότερο για μεγαλύτερα επίπεδα αυτονομίας ή εδαφικής απόσχισης.

Το ψήφισμα χαιρετίζει επίσης τα σχέδια της Επιτροπής να ξεκινήσει μελέτη σκοπιμότητας για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Κοσσόβου και Ένωσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να ανοίξουν το δρόμο για τη «μελέτη σκοπιμότητας» ως αντίβαρο στην πρόσφατη συμφωνία να δοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ

«Τεχνικό λάθος»

Ωστόσο παραμένει ασαφές εάν οι 17 ρουμάνοι ευρωβουλευτές που στήριξαν το ψήφισμα, στηρίζουν παράλληλα και την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, και είναι πιθανό μερικοί να μην παρατήρησαν το μέρος του κειμένου που αναφερόταν σε αυτό.

Η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κόρη του προέδρου Traian Băsescu, Elena Băsescu, μίλησε για «τεχνικό λάθος». Η συσκευή ψηφοφορίας όπου οι ευρωβουλευτές βάζουν την κάρτα τους «κόλλησε», είπε.

Έδωσε εν συνεχεία στον Τύπο τα ηλεκτρονικά μηνύματα που απέστειλε στις τεχνικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, όπου ζητούσε να διορθωθεί το λάθος.

Το αίτημά της λήφθηκε υπόψη, ωστόσο της είπαν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν αλλάζει.

Πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο οι άλλοι 16 ρουμάνοι ευρωβουλευτές να έκαναν το ίδιο τεχνικό λάθος όπως η Elena Băsescu, όπως αναφέρει η EurActiv Ρουμανίας.

Ιστορικό

Το Κόσσοβο αποσχίστηκε από την Σερβία το 2008, 9 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου του 1998-1999 ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας του Βελιγραδίου και των αλβανόφωνων ανταρτών. Τα ακόλουθα χρόνια, το Κόσσοβο ήταν ένα διεθνές προτεκτοράτο που προστατευόταν από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του το Κόσσοβο στις 17 Φεβρουαρίου 2008, η δημοκρατία των 2εκ κατοίκων, 90% των οποίων είναι αλβανόφωνοι, θέσπισε πολλά στοιχεία ενός κράτους όπως ένα νέο σύνταγμα, εθνικό ύμνο, σημαία, διαβατήρια, ταυτότητες και μια μυστική υπηρεσία.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πλην της Ισπανία, της Ελλάδος, της Ρουμανίας, της Κύπρου και της Σλοβακίας έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Από όλα τα μέλη του ΟΗΕ, 75 έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο μέχρι σήμερα.

Πηγή: euractiv.gr