Τους πρώτους χάρτες στους οποίους υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα δηλωμένα αυθαίρετα παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη 2η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας.

«Για πρώτη φορά, υπάρχει η δυνατότητα να συγκρίνουμε φωτογραφίες πριν και μετά την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να γνωρίζουμε πότε έχουν γίνει αυθαίρετα μετά την έναρξη του νέου νόμου. Είναι εξαιρετικά σημαντική πληροφορία, που για πρώτη φορά μάς δίνει τη δυνατότητα να χαράξουμε μια πραγματική κόκκινη γραμμή στην αυθαιρεσία», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε εικόνες από τη συγκέντρωση αυθαιρέτων σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη Μύκονο έχουν γίνει επανειλημμένα έφοδοι της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, σταματώντας την κατασκευή οικοδομών, ενώ έχει εμπλακεί και ο εισαγγελέας.

Επιπλέον προειδοποίησε ότι στη συνέχεια οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις και κατέληξε ότι «οι χάρτες θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες και έτσι θα έχουμε εικόνα του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής επικράτειας».

Έως σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 300.000 φάκελοι για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων. Για 38.429 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τα έσοδα από την καταβολή του παραβόλου και του ειδικού προστίμου έχουν φθάσει τα 400.000.000 ευρώ.

Πηγή: energypress.gr