Φλέβα φοροδιαφυγής έχει ανακαλύψει το ΣΔΟΕ στα ανταλλακτήρια χρυσού και στις υπεράκτιες (offshore) εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα. Αυτό δείχνουν στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα από απάντηση του ΥΠΟΙΚ σε ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο και Άγγελο Κολοκοτρώνη προκύπτει ότι το ΣΔΟΕ κατά την διάρκεια ελέγχων σε ανταλλακτήρια χρυσού διαπίστωσε ότι τα 6 στα 10 φοροδιαφεύγουν.

Ειδικότερα, τα στοιχεία, δείχνουν ότι στις 58 από τις 93 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν 681 φορολογικές παραβάσεις. Μάλιστα μια από αυτές αφορά στην αγορά 135 κιλών χρυσού χωρίς παραστατικά. Παράλληλα, πραγματοποιούνται έλεγχοι σε offshore εταιρίες. Ήδη έχουν καταλογιστεί φόροι και πρόστιμα ύψους 40.967.580 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται σε άλλο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε στη Βουλή, «το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της αποστολής του έχει κατά την τελευταία διετία πραγματοποιήσει 369 ελέγχους σε υπεράκτιες εταιρείες από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί 115, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι 254. Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε, από τους μέχρι στιγμής ολοκληρωμένους ελέγχους, ανέρχεται σε 40.967.580 ευρώ». Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πηγή: capital.gr