Ένα «σκονάκι» που έκανε πριν 20 χρόνια ο τότε φοιτητής Παλ Σμιτ, οδήγησε σήμερα στην παραίτηση του προέδρου της Ουγγαρίας. Το Πανεπιστήμιο Σεμελβάις έκρινε στις 29 Μαρτίου ότι ο πρόεδρος είχε διαπράξει λογοκλοπή στη διατριβή του για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν από 20 χρόνια . Από την αποκάλυψη προκλήθηκε τέτοιο σκάνδαλο στη χώρα, ώστε σήμερα ο Ούγγρος πρόεδρος Παλ Σμιτ, από τον οποίο αφαιρέθηκε το διδακτορικό την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη αξίωμα του.

“Βάσει του Συντάγματος της Ουγγαρίας, το οποίο έχω υπογράψει, ο πρόεδρος εκφράζει την ενότητα του έθνους”, δήλωσε ο Παλ Σμιτ στο κοινοβούλιο. “Αυτό σημαίνει ότι σε αυτήν την κατάσταση που το προσωπικό μου ζήτημα μάλλον διχάζει το αγαπημένο μου έθνος παρά το ενώνει, είναι καθήκον μου να τερματίσω τη θητεία μου και να παραιτηθώ από τη θητεία μου ως πρόεδρος”, σημείωσε.

Ο Σμιτ, πριν 4 ημέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο, είχε πει ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη θέση του ως προέδρου της χώρας και ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Όμως, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και χιλιάδων πολιτών οδήγησαν τον Ούγγρο πρόεδρο- η δημοφιλία του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή και ο ρόλος του είναι κατά βάση συμβολικός- ανάγκασαν τον Παλ Σμιτ να παραιτηθεί.

Ο Σμιτ ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος Fidesz του Ορμπάν πριν να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής και το 2010 πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: real.gr