Μια άλλη πόλη μέσα στην πόλη, εκεί όπου εδώ και χρόνια «λιμνάζουν» παράνομοι μετανάστες, εκεί στα πεζοδρόμια των αστέγων και των τοξικομανών, εκεί όπου οι δείκτες αρρώστιας, φτώχειας και δυστυχίας χτυπούν κόκκινο. Αυτό είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα.
Ξεχασμένα, πολλά εντελώς εκριζωμένα από την Ελλάδα, νοσήματα ξανακάνουν την εμφάνισή τους, το έιτζ και η ηπατίτιδα θερίζουν στις κεντρικές πλατείες της πόλης από την έξαρση της χρήσης ναρκωτικών και την παράνομη πορνεία. Μια ελληνική τραγωδία σε πλήρη εξέλιξη.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Αθήνα (τελευταία και στο κέντρο του Πειραιά), από τις 9 Ιουνίου 2011 έως σήμερα, έχουν εξεταστεί συνολικά 16.740 άτομα. Αστεγοι, μετανάστες (παράνομα εισελθόντες, παράνομα παραμένοντες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, θύματα διακίνησης και εμπορίας, ασυνόδευτοι ανήλικοι), παράνομα εκδιδόμενα άτομα και ενδοφλέβιοι χρήστες -ομάδες αποκλεισμένες από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση, τα αποτελέσματα «σημαίνουν συναγερμό για τη δημόσια υγεία» και υποχρεώνουν «σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα της χώρας, αναδεικνύοντας την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος και χάραξης νέων πολιτικών υγείας». Καταγράφηκε δραματική αύξηση μιας σειράς λοιμωδών νοσημάτων, όπως η λοίμωξη HIV, η ηπατίτιδα B και C, η ελονοσία και η φυματίωση, ενώ σε μεγάλο ποσοστό ο πληθυσμός εμφάνιζε δερματικά αποστήματα και γάγγραινα, κυρίως των κάτω άκρων, ψώρα και φθειρίαση, εξανθήματα στρεπτόκοκκου και σταφυλόκοκκου. Ραγδαία χαρακτηρίζεται και η αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και κυρίως της σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων.
Τα άτομα που εξετάστηκαν από τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ που έδρασαν στις πλατείες Ομονοίας, Καραϊσκάκη, Βικτωρίας, Αμερικής, Κουμουνδούρου, Κολιάτσου, Βάθης, Κανάρη αλλά και στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, το Πεδίον του Αρεως, το Πάρκο Φιξ, την Ακαδημίας και τον Πειραιά, προέρχονταν κυρίως από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της υποσαχάριας Αφρικής (μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των χρηστών πάντως είναι Ελληνες).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε πολλές από τις χώρες προέλευσης του πληθυσμού των μεταναστών ενδημούν ασθένειες όπως φυματίωση, πολιομυελίτιδα και ιλαρά, οι οποίες στη χώρα μας έχουν ελεγχθεί ή ακόμα και εκριζωθεί (πολιομυελίτιδα), μέσω του εμβολιασμού. Οπως πιστοποιήθηκε ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη του ατόμων που εξετάστηκαν είναι ανεπαρκής. Το 30% των Αφγανών, το 31,7% των Πακιστανών και το 100% των Μπανγκλαντεσιανών που εξετάστηκαν δεν ήταν εμβολιασμένοι για ασθένειες (ή δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι), γεγονός που όπως σημειώνεται «προκαλεί αυξημένη ανησυχία για την επανεμφάνιση των ασθενειών αυτών».
Ταξιδιωτική οδηγία
Ηδη, ως γνωστόν, δυναμική επανεμφάνιση έχει κάνει στη χώρα μας η ελονοσία, με δεκάδες κρούσματα στη Λακωνία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Λάρισα και την Ανατολική Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Αμερικανικό Center for Disease Control and Prevention εξέδωσε ειδική ταξιδιωτική οδηγία για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Πελοπόννησο. Στις 16 Δεκεμβρίου, ύστερα από διάβημα των ελληνικών αρχών, η οδηγία αποσύρθηκε, ωστόσο έκτοτε η χώρα μας θεωρείται υπό επιτήρηση.
Την ίδια ώρα, η ραγδαία αύξηση των εκδιδόμενων ατόμων από την υποσαχάρια Αφρική, όπου το ποσοστό της HIV λοίμωξης φτάνει το 40% του γενικού πληθυσμού, δημιουργεί για το ΚΕΕΛΠΝΟ την ανάγκη αυξημένης επιτήρησης και εγρήγορσης για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τα κλινικά ευρήματα, πάντως, ο ιός εξαπλώνεται κυρίως ανάμεσα στον πληθυσμό των χρηστών. Από τις 1.080 αιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012 (με έγγραφη συγκατάθεση των εξεταζομένων), θετικά στον ιό HIV βρέθηκαν 64 άτομα (ποσοστό 6,9%), κυρίως από την Ελλάδα, από τους οποίους οι 48 είναι άνδρες, οι 16 γυναίκες και οι 53 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
Η μεγαλύτερη «συσσώρευση» κρουσμάτων εντοπίστηκε στην πλατεία Ομονοίας όπου το ίδιο διάστημα εξετάστηκαν 480 άτομα. Θετικοί βρέθηκαν οι 47, εκ των οποίων οι 42 είναι χρήστες ναρκωτικών (33 άνδρες, 14 γυναίκες). Σημειώνεται ότι, αναλογικά με τον αριθμό των εξεταζομένων, το ποσοστό των οροθετικών γυναικών είναι τετραπλάσιο αυτού των ανδρών. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες αυτές εκδίδονται έναντι ελάχιστης αμοιβής, συχνά χωρίς καμία προφύλαξη, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους.
Στο πλαίσιο της δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού, από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα έχουν διανεμηθεί 41.215 σύριγγες σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.
Της Λίνας Γιάνναρου
Πηγή: skai.gr/Καθημερινή της Κυριακής