Το Πανεπιστημιακό Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, το οποίο εδώ και μερικά χρόνια εδρεύει και λειτουργεί στο Νομό μας και συγκεκριμένα στην πόλη της Βέροιας, ήταν η αιτία που στην προχθεσινή συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας ένας εκ των δημοτικών συμβούλων, έθεσε την πολύ απλή και μάλλον κοινά αποδεκτή ερώτηση από πολλούς σχετικά με την ύπαρξη του Τμήματος και το μέλλον αυτού.
Η βασική ερώτηση εστίαζε στο κατά πόσο το πανεπιστημιακό αυτό τμήμα θα λειτουργήσει και το επόμενο έτος καθώς είναι πολλά τα παιδιά που γνωρίζοντας πως θα κλείσει δεν το δηλώνουν στο μηχανογραφικό και οι ήδη υπάρχοντες φοιτητές του τμήματος άρχισαν να πανικοβάλλονται. Η απάντηση της δημοτικής αρχής οτι “δεν υπάρχει καμία εξέλιξη επί του θέματος, ωστόσο βρίσκονται σε εγρήγορση” δεν μπορώ να πω πως ήταν και πολύ κατατοπιστική, αντιθέτως άφησε ακόμα περισσότερα ερωτηματικά. Τελικά η πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας τι ρόλο παίζουν; Και αν δεν μπορούν να δώσουν απάντηση σε αυτή την ερώτηση οι ιθύνοντες, ποίος μπορεί να δώσει;
Θεωρώ ότι ένα σημαντικό κομμάτι οικονομικού οφέλους για την πόλη της Βέροιας παραμελείται και αγνοείται συστηματικά αλλά ταυτόχρονα και ένα κομμάτι πνευματικού οφέλους αφήνεται στην τύχη του καθώς το τμήμα είναι ιδιαίτερα εξιδανικευμένο από τη στιγμή που εκπαιδεύει ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν στο μέλλον μια σωστή χωροταξική συνείδηση στις πόλεις αλλά και στους πολίτες αυτών των πόλεων. Το τμήμα αποτελεί κοιτίδα παιδείας και πολιτισμού καθώς προσφέρει γνώση και η γνώση αποτελεί πλούτο ως γνωστόν, όπως ο καθένας μπορεί να το εκλάβει.
Θα ήταν, λοιπόν, πρέπον από την πλευρά του Δήμου να ασχοληθεί λιγάκι παραπάνω με το συγκεκριμένο ζήτημα και να βρει επιτέλους απαντήσεις και λύσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου στην πόλη μας. Φυσικά, αντιλαμβάνομαι όπως αντιλαμβάνονται και πολλοί μαζί με μένα πως υπάρχουν χιλιάδες ζητήματα που καλείται ο Δήμος να διαχειριστεί καθημερινά, όμως δεν θα ήταν σωστό να αφήνουμε στην τύχη πράγματα και καταστάσεις, τα οποία θα αποφέρουν ωφέλιμους “καρπούς” για το Νομό μας και κατ’ επέκταση και για το Δήμο Βέροιας.