Μεγάλες διαστάσεις έχουν προσδώσει τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια στις ενδεχόμενες διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της επετείου της 25ης Μαρτίου, έπειτα και από τα δρακόντεια μέτρα που παίρνει η αστυνομία στις μεγάλες πόλεις, προς αποφυγή εκτρόπων. Γιατί όμως φοβούνται τόσο πολύ τις διαμαρτυρίες και τι προβλέπεται να γίνει στην Βέροια;  

Καταρχάς, πρέπει να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα: 
Γιατί επιλέγονται οι εθνικές επέτειοι; 
Η απάντηση, δεδομένης της σχετικής εμπειρίας του παρελθόντος, είναι ότι μόνο τότε ο κόσμος κατεβαίνει μαζικά σε ένα σημείο της πόλης.
Πόσο αποδεκτές είναι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον κόσμο;
Η προφανής απάντηση ίσως ήταν “αρκετά” ή “πολύ”, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στέλνεται κανένα μήνυμα “μαζικού ξεσηκωμού”, όταν σε άλλες περιπτώσεις που γίνονται διαμαρτυρίες στο κέντρο της Βέροιας τα άτομα δεν ξεπερνούν, συνήθως, τα 100…
Γιατί ο κόσμος δεν συμμετέχει;
Εδώ τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα και αφορούν τρεις κατηγορίες: Αυτούς που δεν έχουν κανένα λόγο να διαδηλώσουν (βολεμένοι κλπ), αυτούς που ναι μεν επηρεάζονται από την ασκούμενη πολιτική αλλά προτιμούν την διαμαρτυρία του καναπέ και, τέλος, αυτούς που και θέλουν να πάνε και το κάνουν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ενοχλούνται από την προσπάθεια ορισμένων προσώπων ή κομματικών ομάδων καπηλείας της λαϊκής αγανάκτησης προς ίδιος όφελος.
Αφού ξεκαθαρίσαμε τα παραπάνω, κατά την άποψή μας βέβαια, ας επιχειρήσουμε να “προβλέψουμε” τι θα γίνει το πρωί της Κυριακής στη Βέροια:
Από νωρίς, πολίτες που αυτοαποκαλούνται “αγανακτισμένοι” (απλοί πολίτες ορισμένοι ενδεχομένως και οι υπόλοιποι μέλη κομμάτων της αριστεράς ή άλλων πολιτικών κινήσεων), φωνάζοντας τα γνωστά συνθήματα (“εεε, οοο πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ” και άλλα παρόμοια) θα επιχειρήσουν να ανέβουν την Μητροπόλεως. Επειδή όπως φαίνεται υπάρχει εντολή άνωθεν για αυστηρή φρούρηση από την Αστυνομία, ή δεν θα τους αφήσουν καθόλου να ανέβουν και θα αρχίσουν πάλι να σπρώχνονται ή θα περάσουν και θα σταθούν λίγα μέτρα μακριά από τους επισήμους (όσους είναι!).
Από την άλλη, το ΚΚΕ, θα προχωρήσει στην ειρηνική του διαμαρτυρία, χωρίς να προκαλέσει κανένα πρόβλημα (όπως δεν έχει προκαλέσει ποτέ σε αντίστοιχες διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα), ενώ και άλλες ομάδες πολιτών (εργαζομένων, συνταξιούχων κ.α.) θα προχωρήσουν σε σιωπηλή διαμαρτυρία, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στην παρέλαση.
Σίγουρα, ορισμένοι πολίτες, μέλη κυρίως πολιτικών κινημάτων με πιο ακραίες πρακτικές, θέλοντας ενδεχομένως να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να “διαφημίσουν” το κόμμα τους, ίσως δημιουργήσουν φασαρία, χωρίς ωστόσο να γενικευθεί. Το ίδιο θα επιχειρήσουν και ορισμένοι για αυτοπροβολή, ωστόσο και αυτή θα απομονωθούν από την πλειοψηφία του κόσμου.
Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, η άποψή μας είναι πως προφανώς και δεν μπορεί κανένας να στερήσει το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην διαδήλωση ή διαμαρτυρία (δικαιολογώντας τα απολύτως ενδεχομένως), αλλά από την άλλη, κανείς δεν μπορεί εν ονόματι αυτών, να επιβάλει την δική του άποψη και πρακτική, ετσιθελικά και με τραμπουκισμό.
Άλλωστε, η Δημοκρατία είναι οι χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώνονται τέτοιες μέρες στον δρόμο, και κανείς άλλος, είτε φέρει πολύχρωμες σημαίες ή όχι.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα