“Κανείς άλλος στη βιομηχανία μας δεν κάνει περισσότερα από την Apple προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας” ανέφερε πριν λίγους μήνες ο Tim Cook, CEO της εταιρείας. Όμως, μία έρευνα του αμερικανικού οργανισμού Fair Labor Association στις εγκαταστάσεις της Foxconn που κατασκευάζει τα προϊόντα της Apple, αποδεικνύει ότι υπάρχει απόσταση των λεγομένων από την πραγματικότητα. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο FLA:

· Ο μέσος όρος των ωρών εργασίας ανά ημέρα στα εργοστάσια της Foxconn υπερέβαινε τόσο τους κανόνες του FLA όσο και της κινεζικής νομοθεσίας.

· Υπήρχαν περίοδοι όπου ορισμένοι εργαζόμενοι εργάζονταν περισσότερες από επτά ημέρες στη σειρά χωρίς να υπάρξει 24ωρο ρεπό.

· Σε περιόδους αιχμής ο εβδομαδιαίος μέσος όρος εργασίας υπερέβαινε τις 60 ώρες.

· Ένας αξιοσημείωτος αριθμός εργαζόμενων αισθάνονταν γενικά ανασφαλής όσον αφορά την υγεία και την ασφάλειά του στο εργασιακό χώρο.

Η Apple πάντως ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τις συστάσεις της έρευνας και θα συμβάλλει προς την υλοποίησή τους. Μένει να αποδειχτεί πάντως, καθώς στα εργοστάσια της Foxconn πέραν του κύματος αυτοκτονιών εργαζομένων, έχουν καταγραφεί και σημαντικά ατυχήματα που είχαν προκαλέσεις θανάτους και τραυματισμούς.

Πηγή : neo2.gr