Στους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες, που διοργανώνονται στο Λονδίνο, πέρα από τις αθλητικές τους επιδόσεις οι αθλητές/ριες θα λάμψουν και με το στυλ τους. Γιατί φυσικά δεν είναι δυνατό να παραλάβουν τα λαμπερά μετάλλια χωρίς την ανάλογη ενδυμασία… Τι περισσότερο δηλαδή έχει το Χόλιγουντ;

Πριν μέρες στη Μ.Βρετανία έγιναν τα αποκαλυπτήρια των στολών της βρετανικής αποστολής από τη γνωστή σχεδιάστρια μόδας Stella McCartney, κόρη του διάσημου “σκαθαριού ” Paul McCartney. Τα χρώματα που κυριαρχούν στη στολή είναι το λευκό και το μπλε. Η σχεδιάστρια δήλωσε ότι : “ Το πρώτο πράγμα που κοιτάς σε ένα σχέδιο όπως αυτό είναι η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προσωπικά θεωρώ πως είναι μία από τις πιο όμορφες σημαίες του κόσμου και ήταν σημαντικό για μένα να μείνω πιστή στο εικονικό της σχέδιο, αλλά ταυτόχρονα να το εκσυγχρονίσω και να το παρουσιάσω με ένα πιο μοντέρνο τρόπο. Εν τέλει, θέλαμε οι αθλητές να νιώθουν ένα με την ομάδα και να είναι περήφανοι με την ταυτότητα που δημιουργήσαμε. ”

Ακουστήκαν πολλές κριτικές αναφορικά με το σχέδιο που παρουσιάστηκε, αλλά δεν ήταν όλες θετικές. Ενώ ο κόσμος της μόδας εκθείασε το ταλέντο και την ικανότητα της McCartney να δώσει ενα πιο glamour χαρακτήρα στην ενδυμασία των αθλητών, υπήρχαν και πολλοί που διαφώνησαν με το σχέδιο, συγκεκριμένα με την έλλειψη του κόκκινου χρώματος. Ο καθηγητής Robert Barton, γνωστός αθλοψυχολόγος, μαζί με με το συνάδελφό του στο πανεπιστήμιο του Durham, Dr. Russell Hill, δημοσίευσαν μια αναφορά εξηγώντας την σημασία του κόκκινου χρώματος στην ενδυμασία. Σύμφωνα με την έρευνά τους, το κόκκινο αυξάνει τις πιθανότες επιτυχίας ενός αθλητή. Ο Barton δήλωσε ότι : “ Προφανώς η McCartney σχεδίασε τις στολές βάσει των απαιτήσεων της μόδας, χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις στην απόδοση των αθλητών. Δεδομένης της επίδρασης του κόκκινου χρώματος (στην επίδοση των αθλητών) βάσει των μελετών μας, προφανώς η επιλογή σχεδίου της ήταν λανθασμένη.”

Δεν είναι όμως μόνο η Μ.Βρετανία η μόνη χώρα που ανέθεσε τη δημιουργία της στολής της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής ομάδας της σε αναγνωρισμένους σχεδιαστές μόδας. Η Αμερική διάλεξε τον Ralph Lauren, ο οποίος έχει ήδη επιλεχθεί ως σχεδιαστής άλλες δύο φορές σε προηγούμενους Ολυμπιακούς, και η Ιταλία θα φοράει σχέδιο του Giorgio Armani. Τελικά φαίνεται πως οι αθλητές δεν θα είναι οι μόνοι διαγωνιζόμενοι το φετινό Ιούλιο στους αγώνες.

Της Στέλλας Μάρκου

Πηγή : womensports.gr