Το πανεπιστήμιο Semmelweis αφαίρεσε από τον ούγγρο πρόεδρο, Pál Schmitt, το διδακτορικό του αφού όπως αποκαλύφθηκε, είχε αντιγράψει ένα μεγάλο μέρος της διατριβής του από άλλες πηγές, δίνοντας την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να ζητήσει την παραίτησή του.

Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου ανακοίνωσε χθες (29 Μαρτίου) την απόφαση αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα, η οποία και διαπίστωσε ότι 180 σελίδες από τις 215 της διατριβής του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν παρόμοιες με άλλες εργασίες, ενώ οι 17 από αυτές ήταν πανομοιότυπες.

Το ουγγρικό περιοδικό HGV είχε αναφέρει για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, ότι ένα μεγάλο μέρος της διατριβής του Schmitt, γραμμένο το 1992, ήταν αντιγραμμένο από ένα έργο του βούλγαρου ερευνητή, Nikolay Georgiev, για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των βουλγάρικων μέσων.

O Schmitt προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι είχε γράψει την διατριβή του μαζί με τον βούλγαρο συγγραφέα, ο οποίος πλέον δεν ζει. Ωστόσο, σύντομα κατέστη σαφές ότι ο Georgiev έγραψε την έρευνά του κάποια χρόνια νωρίτερα.

Τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας έχουν ζητήσει την παραίτηση του Schmitt .

Ο 69χρονος Schmitt, κατέχει το αξίωμα του προέδρου από το 2010. Υπηρέτησε ως πρέσβης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, και ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009 μέχρι το 2010. Στην συνέχεια, με την υποστήριξη του πρωθυπουργού, Viktor Orbán, εκλέχτηκε Πρόεδρος.

Ο Schmitt ήταν επιτυχημένος ξιφομάχος στα νιάτα του και έχει κερδίσει χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αργότερα έγινε ο επικεφαλής πρωτοκόλλου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και ανέλαβε την προεδρία της Παγκόσμιας Ένωσης Αθλητών Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ 1999 και 2007.

Πηγή : euractiv.gr