Απορρίπτει η Επιτροπή τις αμφιβολίες που ακούστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με τα μοντέλα υπολογισμού της αποτελεσματικότητας στη χρήση των Κοινοτικών Ταμείων για την έρευνα και στην πρόβλεψη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο αναλυτής Burton Lee, που ειδικεύεται στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει έλλειψη μεθοδολογιών αξιολόγησης των επιπτώσεων που είναι σημαντικές για την προσέλκυση επενδύσεων σε επιχειρηματικά κεφάλαια και για την πρόβλεψη των θέσεων εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν.

Ο Lee αναφέρθηκε στον αντίκτυπο στην απασχόληση που εκτιμήθηκε για το πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης «Horizon 2020», λέγοντας ότι η Κομισιόν είχε εκτιμήσει τις θέσεις εργασίας περίπου σε 3.7 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Εν συνεχεία αμφισβήτησε εάν αυτή η πρόβλεψη είναι αξιόπιστη χωρίς να υπάρχει μια ανάλυση που να παρακολουθεί τον αριθμό των νέων επιχειρήσεων σε ένα συγκεκριμένο τομέα από την έναρξη έως την αποτυχία ή επιτυχία.

Ο Lee ήταν προσκεκλημένος να μιλήσει στην Επιτροπή Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Μαρτίου.

Λανθασμένες εκτιμήσεις

Ωστόσο η Επιτροπή αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Lee, λέγοντας ότι έχει αναμίξει τα στοιχεία.

«Ο αντίκτυπος απασχόλησης για το πρόγραμμα Horizon 2020 δεν εκτιμήθηκε ποτέ σε 3.7εκ θέσεις εργασίας μέχρι το 2025 […] αλλά σε 830.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030», τόνισε αξιωματούχος της Επιτροπής.

Το νούμερο 3.7εκ θέσεων εργασίας, υπογράμμισε, αναφέρεται σε εκτιμήσεις ότι εάν όλα τα κράτη μέλη αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους για την έρευνα στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, τότε οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην απασχόληση μέχρι το 2025 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτές τις πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Στόχος η δημιουργία θέσεων εργασίας

Ο Lee τόνισε ότι πρόθεσή του δεν ήταν να «προβεί σε σκληρές δηλώσεις ή κριτική» αλλά αντίθετα να «κάνει εύστοχες ερωτήσεις».

Ωστόσο επέμεινε στην αρχική του ανάλυση ότι «παρέχοντας απλά περισσότερα χρήματα σε ένα ιδιαίτερα δυσλειτουργικό σύστημα έρευνας και καινοτομίας», είναι σχεδόν απίθανο να έχεις τις επιθυμητές προβλέψεις για τις θέσεις εργασίας.

Η ολλανδή ευρωβουλευτής Judith Merkies (σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του Lee την περασμένη εβδομάδα, υπερασπίστηκε τον αμερικανό αναλυτή.

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Lee, για το ότι η Επιτροπή πρέπει να εστιάσει περισσότερο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και για αυτό χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικά και ακριβή μοντέλα υπολογισμού», υπογράμμισε.

Πηγή: euractiv.gr