Ανατράπηκαν τελικά παρασκηνιακές προσπάθειες της Τουρκίας για να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο της έκθεσης για την ελευθερία των γυναικών, αναφορές για άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων (κεφάλαια 23, 24, 19). Τουναντίον, η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και της Κύπρου.

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα) Αντιγόνης Παπαδοπούλου, στην έκθεση που ψηφίστηκε σήμερα Τρίτη στην Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν υιοθετήθηκαν οι συγκεκριμένες αναφορές.

Αντίθετα, η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις νομικές και πολιτικές της υποχρεώσεις όπως αυτές προκύπτουν από τις αποφάσεις της ΕΕ, του κοινοτικού κεκτημένου και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, εάν θέλει να διευκολυνθεί το άνοιγμα του κεφαλαίου 23 που αναφέρεται στη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με τροπολογία της ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικού Συναγερμού) Ελένης Θεοχάρους.

Στο μεταξύ, άγνοια για τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων σχετικά με το «άνοιγμα» της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου τον προσεχή Ιούλιο, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γγ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν Αλεξάντερ Ντάουνερ. Όπως τόνισε μάλιστα ο αξιωματούχος, το θέμα δεν ετέθη κατά την συνάντησή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr