Αν και είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η είδηση ότι η κυρία Διαμαντοπούλου θα συναντούσε στη γερμανική πρωτεύουσα τον ομόλογο της Φίλιπ Ρέσλερ και τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τελικά αυτές οι συναντήσεις δεν στάθηκε δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Μάλλον λόγω έλλειψης ουσιαστικού περιεχομένου προς συζήτηση ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα.Οι συναντήσεις λοιπόν της Άννας Διαμαντοπούλου με το προεδρείο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, όπως και μια συζήτηση στο Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, δεν αποτέλεσαν παρά μια προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης.

Κάτι βέβαια που δεν είναι λίγο, αν αναλογιστεί κανείς το πρόβλημα φερεγγυότητας που αντιμετωπίζει η χώρα στο εξωτερικό.Κατά τις συνομιλίες της η κυρία Διαμαντοπούλου έδειξε μεν κατανόηση για τη δυσπιστία που επικρατεί στο εξωτερικό αλλά ζήτησε και την αναγνώριση των συνομιλητών της για τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, όπως επίσης κατανόηση για τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.«Ναι, θα έπρεπε να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερο βαθμό και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αλλά, αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι τα όρια που μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα, από τη στιγμή που χρειάζεσαι δύο χρόνια για να αλλάξεις μια μικρή επιχείρηση» σημείωσε η κυρία Διαμαντοπούλου.Σε πέντε χρόνια υπολογίζει η κυρία Διαμαντοπούλου τον χρονικό ορίζοντα για την επιτυχή λειτουργία των μεταρρυθμίσεων που ψηφίζονται τώρα.

Τί γίνεται όμως στο ενδιάμεσο διάστημα;Δεν υπάρχει εμπιστοσύνηΟ διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, Μάρκους Κέρμπερ, βλέπει και σήμερα ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη γεωργία, ακόμη και στην έρευνα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα δεν εμπνέει στον ξένο επενδυτή εμπιστοσύνη. Ο κ. Κέρμπερ δεν εννοεί όμως τόσο γραφειοκρατικά εμπόδια, φαινόμενα διαφθοράς ή τους αργούς ρυθμούς λειτουργίας της ελληνικής δικαιοσύνης:«Αυτή η διστακτικότητα σχετίζεται οπωσδήποτε με την αβεβαιότητα που επικρατεί στη Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και αλλού για την έκβαση των εκλογών. Θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση στην οποία θα μπορούν να έχουν την ίδια εμπιστοσύνη όπως στην κυβέρνηση Παπαδήμου; Κατανοώ πόσο σημαντικό είναι για τους Ευρωπαίους φίλους της Ελλάδας να διαμηνύσουν με πολύ τακτ στα ελληνικά κόμματα ότι θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση η οποία νομιμοποιημένη με την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων θα συνέχιζε την πορεία του κ. Παπαδήμου».Η πορεία αυτή αφορά βέβαια το μεταρρυθμιστικό έργο αυτής της κυβέρνησης.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Χουμπέρτους Χάιλ.«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, πρωτίστως στον τομέα της διοίκησης και συγκεκριμένα ότι αφορά την ασφάλεια των επενδύσεων. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει σίγουρα χρόνια. Εκτός όμως από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια για την οικονομική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, την ανάπτυξη των υποδομών ενέργειας. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν συγχρόνως, τόσο εθνικές δομικές μεταρρυθμίσεις όσο και παροχή ευρωπαϊκής στήριξης για την οικονομική ανάπτυξη.»Έμπρακτη βοήθεια προς την ΕλλάδαΤην αναγκαιότητα της καλλιέργειας ενός θετικού κλίματος στη Γερμανία για την Ελλάδα, αλλά και την παροχή έμπρακτης γερμανικής βοήθειας υποστήριξε η βουλευτής των Πρασίνων Βιόλα φον Κραμόν:«Θα πρέπει να προωθήσουμε την εκστρατεία υπέρ του ελληνικού τουρισμού, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ελλάδα.

Και ενόψει του γεγονότος ότι η ανεργία ανάμεσα στους νέους κυμαίνεται στο 50% θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.»Όπως υπογράμμισε η κυρία Κραμόν ήδη προετοιμάζονται προγράμματα ώστε να έρθουν Έλληνες μαθητευόμενοι σε επιχειρήσεις της Γερμανίας για την εκμάθηση ενός επαγγέλματος.Στο Βερολίνο η κυρία Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι τελικά έλαβε απάντηση από τον Γερμανό υπουργό οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ για το ποιες γερμανικές εταιρίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην Ελλάδα. Όπως είπε η υπουργός, η πλειονότητα αυτών των εταιρειών έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην Ελλάδα. Η κυρία Διαμαντοπούλου διαβεβαίωσε στον Γερμανό ομόλογο της μέσω του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, ότι όποια επιχείρηση αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα, θα έχει στο πλάι της υπάλληλο του κέντρου εξυπηρέτησης επενδυτών InvestinGreece.

Πηγή: skai.gr