Μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ της Ευρωβουλής και των κρατών μελών,όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προκαλεί η πρόταση μείωσης των τιμών των κλήσεων περιαγωγής (roaming). Τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ υποχρεωτικών μειώσεων στις χρεώσεις περιαγωγής (roaming), οι οποίες ήταν πολύ αυστηρότερες από αυτές που πρότεινε η Επιτροπή (δείτε πίνακα) και που οι περισσότερες κυβερνήσεις προτιμούν. Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της Δανικής Προεδρίας (που εκπροσωπούσαν τις εθνικές κυβερνήσεις) συναντήθηκαν την Πέμπτη (15 Μαρτίου) προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα.

Ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Robert Goebbels (Λουξεμβούργο) τόνισε ότι ο Δανός πρέσβης «κατέθεσε τις προτάσεις τιμολόγησης που ο ίδιος στοχεύει προσωπικά αλλά η αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου είπε αμέσως ότι οι εν λόγω τιμές είναι πολύ υψηλές».

Το γραφείο της γερμανίδας ευρωβουλευτού Angelika Niebler, που συνέταξε την πρόταση, υπογράμμισε ότι «είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις για τα ανώτατα όρια τιμών από ό, τι το Κοινοβούλιο».

Δανοί διπλωμάτες προσπαθούν να βρουν κοινή θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωβουλευτές. Ο «συμβιβασμός» αναμένεται στην επόμενη συνάντησή τους στις 27 Μαρτίου.

Τον περασμένο μήνα, η Ένωση Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Τηλεπικοινωνίες εξέδωσε μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία το κόστος παροχής δεδομένων και υπηρεσιών περιαγωγής πιθανώς είναι πολύ μικρότερο από τις ανώτατες τιμές που προτάθηκαν από την Επιτροπή.

«Δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος το κόστος των προηγούμενων ετών να υπερβεί τις ανώτατες τιμές που προτάθηκαν είτε από την Επιτροπή είτε από την Επιτροπή Βιομηχανιών του Κοινοβουλίου», τόνισε.

Οι «επιφυλακτικές εκτιμήσεις» της έκθεσης αναφέρουν ότι μέχρι το 2014 το κόστος θα είναι 0.05 ευρώ το λεπτό για τις κλήσεις, 0.01 ευρώ για τα μηνύματα και 0.05 ευρώ ανά megabyte για τα δεδομένα (διαδίκτυο).

 Συμβιβασμός «κάπου στη μέση»

Ευρωβουλευτές και διπλωμάτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα βρεθεί συμβιβασμός μέχρι το τέλος του Ιουνίου, όπου και λήγει ο τωρινός κανονισμός για τα ανώτατα όρια περιαγωγής. Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές ποια πλευρά θα δώσει περισσότερα.

Ο Βέλγος διπλωμάτης Patrick Lamot είπε ότι ο συμβιβασμός θα είναι «κάπου στη μέση. Είναι ψυχολογικό. Δεν είναι δυνατό στην αρχή των διαπραγματεύσεων να πεις η θέση μας δεν θα αλλάξει».

«Από την προοπτική των Βέλγων, στηρίζουμε στο μέγιστο βαθμό την ιδέα της μείωσης των τιμών», τόνισε.

Ωστόσο η μέση λύση θα απογοητεύσει κάποιους ακτιβιστές. Ο Bengt Beier από την Εκστρατεία των Ευρωπαίων για Δίκαιη Περιαγωγή τόνισε ότι η μέση λύση μεταξύ των δύο προτάσεων θα σημαίνει «τιμές που θα είναι 3 ή 4 φορές μεγαλύτερες από αυτό που θεωρείται οικονομικά βιώσιμο».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο για ζητήματα ανταγωνισμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η προσπάθεια του ιταλικού κοινοβουλίου να απελευθερώσει περαιτέρω τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Οι Financial Times δημοσίευσαν την Τετάρτη ότι η Γενική Διεύθυνση της ΕΕ για την Ανταγωνισμό ζήτησε πληροφορίες από τις συναντήσεις της λεγόμενης ομάδας των Ε5 (παρόχων τηλεπικοινωνιών), δηλαδή από τους Deutsche Telekom, Telecom Italia, France Telecom, Telefónica and Vodaphone.

Ο Goebbels ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες σχηματίζουν ολιγοπώλιο. «Αυτές οι εταιρίες ελέγχουν πάνω από το 80% της αγοράς περιαγωγής στην ΕΕ και ασκούν τεράστια πίεση στους χαράσσοντες πολιτική για να αποφύγουν μέτρα που επιφέρουν ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές», είπε.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, το Ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι «το 72% των χρηστών κινητών τηλεφώνων συνεχίζουν να περιορίζουν τις κλήσεις τους όταν είναι στο εξωτερικό διότι ανησυχούν για το κόστος».

Ιστορικό

Τον Ιούνιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν κανονισμό που βάζει όρια στις τιμές των διασυνοριακών κλήσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, τον λεγόμενο «κανονισμό για την περιαγωγή».

Η παρέμβαση της ΕΕ περιορίστηκε στο ζήτημα της περιαγωγής επειδή οι εγχώριες κλήσεις εξακολουθούν να αποτελούν αρμοδιότητα των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Ο πρώτος κανονισμός για την περιαγωγή αποκλείει, επίσης, τα γραπτά μηνύματα και δεδομένα. Μια δεύτερη ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ το 2009, με την εισαγωγή περαιτέρω μέτρων για την βαθμιαία μείωση των ανώτατων ορίων για τη φωνητική περιαγωγή, μαζί με τις εγγυήσεις κατά των «φουσκωμένων λογαριασμών» για την περιαγωγή δεδομένων.

Τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή πρότεινε ένα τρίτο κανονισμό για την περιαγωγή και ανακοίνωσε σχέδια για τη δομική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς όσον αφορά τις τηλεφωνικές κλήσεις περιαγωγής μειώνοντας τις τιμές χονδρικής πώλησης και ανοίγοντας την αγορά σε νέους φορείς παροχής υπηρεσιών.

Τα μέτρα αυτά έπρεπε να εξαλείψουν τις διαφορές για τις διασυνοριακές τηλεφωνικές κλήσεις, λέγοντας ότι τα ανώτατα όρια τιμών θα είναι πλέον αναγκαία από το 2016.

Πηγή : euractiv.gr