Στην κορυφή της λίστας με τις ταινίες που όχι απλώς περιμένουμε αλλά πραγματικά αδημονούμε να δούμε το 2012, βρίσκεται ο Προμηθέας. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην εξαιρετική διαφημιστική εκστρατεία που εξαπέλυσε η εταιρία παραγωγής, με τη διαρκή δημοσίευση φωτογραφιών και σκηνών από την ταινία teaser και trailer και την -τυχαία; δε νομίζω- διαρροή ειδήσεων από τα γυρίσματα, τη στιγμή που ο σκηνοθέτης ακόμη προσπαθεί να κρατήσει την πλοκή της, μυστική.

Η ενθουσιώδης αντίδραση και προσμονή μας, οφείλεται κυρίως στην παρουσία πίσω από την κάμερα, του δημιουργού της : Του ζωντανού θρύλου Ridley Scott, δημιουργού του Alien -1979 και του Blade Runner -1982 και την επιστροφή του σ’ ένα είδος -περιπέτεια/ θρίλερ επιστημονικής φαντασίας- στο οποίο διέπρεψε, έχοντας στο οπλοστάσιό τα πιο νέα και εξελιγμένα κινηματογραφικά μέσα και σε 3D.

Η ιστορία με δυο λόγια: Βρισκόμαστε στο έτος 2085. Καθώς οι πόροι στη Γη λιγοστεύουν επικίνδυνα, μια επιστημονική ομάδα ταξιδεύει πάνω στο διαστημόπλοιο “Προμηθέας”, με σκοπό να βρει νέους κατοικήσιμους κόσμους και να εξερευνήσει εξωγήινες μορφές ζωής. Όταν η αποστολή φθάνει σ’ ένα μακρινό πλανήτη, ανακαλύπτει όχι μόνο τα απομεινάρια της ύπαρξης ενός εξελιγμένου εξωγήινου πολιτισμού που μπορεί να δώσει στοιχεία για τις απαρχές της ανθρωπότητας αλλά και μια τρομακτική απειλή, που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της.

Η ιδέα για μια 5η ταινία της σειράς Alien και ένα prequel, υπήρχε από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με την εμπλοκή του James Cameron, o οποίος είχε σκηνοθετήσει το πρώτο sequel, Aliens το 1986. Όταν ο Cameron άφησε το σχέδιο, ο Scott και η Ripley της σειράς, Sigourney Weaver, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για μια ταινία με θέμα την προέλευση των Alien.

Το Μάιο του 2008 ο Scott, επηρεασμένος από τα γραπτά του Erich von Daniken για τους αρχαίους αστροναύτες, είχε καταλήξει σε μια ιστορία που θα εκτυλισσόταν 30 χρόνια πριν το πρώτο Alien και θα αφορούσε την ύπαρξη ενός εξωγήινου πολιτισμού που προϋπήρχε του δικού μας και που μέχρι ένα βαθμό, συνέβαλε στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Όταν ο ταλαντούχος Damon Lindelof (από τους δημιουργούς του Lost) ασχολήθηκε -μαζί με τον Jon Spaihts, με τη συγγραφή του σεναρίου, ήταν πια ξεκάθαρο ότι οι απόψεις των δημιουργών άρχιζαν να διαφοροποιούνται σε σχέση με το αρχικό προσχεδιασμένο prequel. Ο Scott δήλωνε ότι το Προμηθέας εξελίσσεται στο ίδιο σύμπαν με το Alien και προς το τέλος της ταινίας συνειδητοποιούμε ότι κάπου εκεί υπάρχει το DNA του πρώτου Alien, ενώ και ο Lindelof, μας μπέρδεψε ακόμη περισσότερο, περιγράφοντας την ταινία σαν ένα υβρίδιο, ανάμεσα σε Alien και Blade Runner, μια περιπέτεια με φιλοσοφικές αναζητήσεις . Χμ!

Πέρα από τις φιλοσοφικές αναζητήσεις και άλλες …παλινδρομήσεις των ταλαντούχων δημιουργών του, ο Προμηθέας, διαθέτει ένα από τα εντυπωσιακότερα cast. Και ποιον να πρωτοαναφέρουμε:

Ξεκινάμε με τη Noomi Rapace στο ρόλο της αρχαιολόγου που μετατρέπεται σε πολεμίστρια (στο δρόμο που χάραξε η Ellen Ripley) .O Scott ανακάλυψε τη Rapace, όπως κι ο υπόλοιπος κόσμος, στο Κορίτσι με το Τατουάζ και αμέσως έσπευσε να της προσφέρει το πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο ρόλο του ανδροειδούς David, o περιζήτητος μετά το Shame, Michael Fassbender, επίσης συνεχίζοντας την παράδοση των πολύ καλών ηθοποιών που έπαιξαν τους αντίστοιχους ρόλους στα δύο πρώτα Alien, Ian Holm και Lance Henrikssen , αλλά και χωρίς να ξεχνάμε το χωρίς ημερομηνία λήξης γοητευτικό πρωτότυπο με το όνομα Rachel και τον επαναστάτη Roy Batty (Rutger Hauer και Sean Young), του Blade Runner .

Σε άλλους ρόλους βρίσκουμε τη Charlize Theron ως αινιγματική αντιπρόσωπο της εταιρίας Weyland στη διαστημική αποστολή και τον Guy Pearce στο ρόλο του μεγαλομανή ιδρυτή της Weyland Corporation.

Ανάρπαστο έγινε στο διαδίκτυο το βίντεο με τον Peter Weyland, να κάνει μια παρουσίαση του οράματός του για το μέλλον, σ’ ένα TED Συνέδριο του 2023 (πραγματικό ετήσιο συνέδριο τεχνολογίας και design, που γίνεται στο Monterey της California)

Στην ελληνική μυθολογία ο Προμηθέας έκλεψε από τους θεούς και χάρισε στην ανθρωπότητα το δώρο της φωτιάς, ένα δώρο ανεκτίμητο που άλλαξε την ανθρώπινη μοίρα, προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο. Ο σκηνοθέτης έδωσε το όνομα του τιτάνα στην ταινία θεωρώντας ότι αρμόζει στα θέματα που αυτή πραγματεύεται .

Ο Προμηθέας αναμένεται -δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα- να βγει στις ελληνικές αίθουσες γύρω στις 8 Ιουνίου.

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα