Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αναγάγει τη “ μπάλα ” σε θρησκεία. Όταν όμως έρχεται αντιμέτωπη με μια άλλη θρησκεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Ισλάμ, ποια υπερνικεί; Την απάντηση ανακάλυψε το θύμα αυτής της διαμάχης, η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν, όταν αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το νόμο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι τους δημόσια. Η FIFA όμως στους κανονισμούς της περί ενδυμασίας και εξοπλισμού δηλώνει ρητά ότι : « Παίκτες και συνοδοί απαγορεύεται να επιδεικνύουν πολιτικά, θρησκευτικά, διαφημιστικά ή προσωπικά μηνύματα και σλόγκαν σε καμία γλώσσα στις στολές ή τον ομαδικό εξοπλισμό τους. Επίσης απαγορεύονται οι θερμαστές αυχένα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό».

Η Ιρανική ομάδα, σύμφωνα με το νόμο της χώρας της, φοράει ενδυμασία που καλύπτει το κεφάλι και το λαιμό, γνωστή ως “ hijab ”. Τον περασμένο Ιούνιο, πριν από ένα προκριματικό αγώνα εναντίον της Ιορδανίας, ενημερώθηκαν περί αυτού του κανονισμού με αποτέλεσμα να παραδώσουν τον αγώνα. Μαζί τους αποκλείστηκαν επίσης και τρία μέλης της ομάδας της Ιορδανίας για τον ίδιο λόγο. Λόγω αυτού, η πρόκριση φαίνεται πλέον αδύνατη.

Σύμφωνα με την Rana Housseini, επικεφαλής της Επιτροπής Ποσοσφαίρου Γυναικών της Ιορδανίας τo προβλεπόμενo κάλυμμα κεφαλιού από τη FIFA δεν τους ταιριάζει, καθώς δεν καλύπτει μέρος του λαιμού και αυτό δεν είναι αποδεκτό. Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τους κανονισμούς της FIFA χωρίς να προδώσουν την ιδεολογία της χώρας τους, άλλαξαν τη στολή τους και φόρεσαν απλά μαντίλια που δένονται σφιχτά γύρω από το κεφάλι. Όμως ούτε αυτή τους η κίνηση ικανοποίησε τη FIFA. Οι ελπίδες πλέον της ομάδας να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς ειναι μηδενικές.

Η Farideh Shojaei, εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της Ιρανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου δήλωσε ότι : “Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψεις το αποτέλεσμα, αλλά θεωρώ ότι η πρόκριση είναι αδύνατη καθώς οι προκριματικοί αγώνες δεν θα επανηληφθούν. Οι χώρες που επένδυσαν χρόνο και κεφάλαια στους Ολυμπιακούς και συμμετείχαν στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι διατεθειμένες να επαναλάβουν τους αγώνες, ειδικότερα εαν αυτή την εβδομάδα γίνει ξεκάθαρο ποια ομάδα θα περάσει στον τελικό. Οπότε είναι απίθανο”.

Η Shahrzah Mozafar, πρώην προπονήτρια της ομάδας συμφωνεί αλλά δηλώνει επίσης ότι οι συνέπειες θα επηρρεάσουν την ομάδα και έπειτα από το 2012. Λέει ότι : « Αυτή η απόφαση σημαίνει πως το ποδόσφαιρο γυναικών στο Ιράν τελείωσε ». Σύμφωνα με την άποψή της, η χώρα θα σταματήσει να στέλνει την ομάδα σε διεθνείς αγώνες, εαν συνεχιστεί η απαγόρεψη της καλύπτρας, καθότι αυτός είναι απλά ο τρόπος ενδυμασίας των γυναικών στο Ιράν. Μερικά μέλη της ομάδας έβαλαν τα κλάμματα από την αδικία της κατάστασης, αλλά απ’οτι φαίνεται δεν πρόκειται να βρουν το δίκιο τους σύντομα, παγιδευμένες ανάμεσα σε δυο ανυποχώρητες δυναμεις .

Στέλλα Μάρκου

Πηγή : womensports.gr