O ήρωας της βραδιάς, Νίκος Χρηστίδης

Στις 16 Μαρτίου του 1977 η ΑΕΚ γράφει την πιο χρυσή σελίδα της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο Λουκάς Μπάρλος είχε αρχίσει να χτίζει την ομάδα που τα επόμενα χρόνια θα γινόταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα και για πολλούς η καλύτερη ΑΕΚ όλων των εποχών, έχοντας παίκτες ποιότητας όπως οι Μαύρος, Παπαϊωάννου, Ραβούσης και Νικολάου.

Εκτός από την Ελλάδα η «Ένωση» κατάφερε να πρωταγωνιστήσει και στην Ευρώπη. Τη περίοδο 1976-77 πραγματοποιεί μια καταπληκτική πορεία φτάνοντας ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Η ΑΕΚ αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Ντιναμό Μόσχας που είχε στο ρόστερ της επτά διεθνείς, την Ντέρμπι Κάουντι που είχε πάρει δύο πρωταθλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Αγγλία και τον Ερυθρό Αστέρα. Στην επόμενη φάση βρέθηκε αντιμέτωπη με την ΚΠΡ, η οποία ένα χρόνο πριν είχε χάσει το πρωτάθλημα για ένα βαθμό από τη Λίβερπουλ. Η νίκη 3-0 των Άγγλων στο Λονδίνο λιγόστεψε της ελπίδες της ΑΕΚ για πρόκριση στην Αθήνα ή μήπως όχι; «Πριν τον αγώνα πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να ανατρέψουμε το σκορ του Λονδίνου. Ο προπονητής μας ήθελε ένα γρήγορο γκολ για να ανέβει η ψυχολογία για να μπορέσουμε να πάρουμε την πρόκριση», θυμάται ο Θωμάς Μαύρος.

Στις 16 Μαρτίου του 1977 η ομάδα του Φράντισεκ Φάντρονκ (του ανθρώπου που μαζί με τον Ρίνους Μίχελς δημιούργησε το τόταλ φούτμπολ) έκανε στη Νέα Φιλαδέλφεια την μεγάλη ανατροπή και ισοφάρισε το 3-0 της Αγγλίας με δύο γκολ του Μαύρου και ένα του Παπαϊωάννου.

Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ο Τσεχο -Ολλανδός τεχνικός κάνει μια απροσδόκητη αλλαγή, βγάζει έξω τον Λάκη Στεργιούδα και στη θέση του κάτω από τα δοκάρια μπαίνει ο Νίκος Χρηστίδης. «Ο Φάντρονκ με κάλεσε και μου είπε πως ήθελε να καθίσω στο τέρμα, επειδή στις προπονήσεις ήμουν καλός τα πέναλτι. Για να τα καταφέρω σκέφτηκα μόνο πως ήταν ένα απλό παιχνίδι και τίποτα παραπάνω. Είχα μεγάλη αποστολή γιατί από το χέρι μου πέρασε όλη αυτή η ιστορική στιγμή της ΑΕΚ», λέει ο παλαίμαχος γκολκίπερ φέρνοντας στο μυαλό το εκείνες τις στιγμές.

Η αλλαγή των τερματοφυλάκων σήμαινε την έναρξη της διαδικασίας τον πέναλτι. Όταν ο Τάκης Νικολούδης έστειλε τη μπάλα άουτ από τα έντεκα βήματα τα πράγματα για την «Ένωση» έμοιαζαν δύσκολα. Όμως ο Χρηστίδης έγινε υπερήρωας βγαλμένος από παραμύθι και απέκρουσε τα πέναλτι των Ίστοου και Γουέμπ. «Όλοι οι αθλητές έχουν μια μοναδική στιγμή και για μένα ήταν εκείνη η βραδιά κόντρα στην ΚΠΡ», τονίζει ο Χρηστίδης.

Έτσι η ΑΕΚ με 7-6 στα πέναλτι πηγαίνει στα ημιτελικά παίρνοντας μια σπουδαία πρόκριση, την μοναδική ως σήμερα ελληνικής ομάδας με τη διαδικασία των πέναλτι. Ο Λουκάς Μπάρλος εκείνο το βράδυ είχε δηλώσει ότι κατάλαβε πόσο πολύ άξιζε που ασχολήθηκε με την ΑΕΚ. «Ενθουσιάστηκε μαζί μας όλη η Ελλάδα, ο Μπάρλος δεν μπορούσε να μιλήσει από τη χαρά του», λέει ο Θωμάς Μαύρος.

«Η 16η Μαρτίου του 1977 είναι η μεγαλύτερη μέρα στην ιστορία της ΑΕΚ. Ήταν μεγάλος άθλος αυτό που καταφέραμε. Μόλις τελείωσε ο αγώνας νομίζαμε ότι βρισκόμασταν σε άλλη διάσταση. Όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ πετούσαν στα σύννεφα», θυμάται ο Νίκος Χρηστίδης φέρνοντας στο μυαλό του εκείνη τη μαγική βραδιά.

Η τύχη όμως, δεν έκανε το χατίρι στην ελληνική ομάδα στην κλήρωση και αντί να φέρει απέναντι της την Μπιλμπάο ή τη Μόλενμπεεκ έφερε τη Γιουβέντους τη μετέπειτα κάτοχο του τίτλου. Λίγο αργότερα προστέθηκαν στην «Ένωση» οι Μπάγεβιτς, Δομάζος, Μουσούρης και Βιέρα. Η Νέα Φιλαδέλφεια το επόμενο διάστημα ήταν για όλες τις ομάδες απόρθητο φρούριο και όποιος είχε την τύχη να θαυμάσει αγώνες της ΑΕΚ, έκανε λόγο για εξαιρετική ομάδα.

 

ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 (πεν. 7-6)

(11’, 65’ Μαύρος, 81’ Παπαϊωάννου)

Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Προπονητής: Φάντροκ.

Πηγή: sday.gr