Την πρόοδο που πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο διάστημα σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, με κυρίαρχη την συντριπτική περικοπή των κρατικών δαπανών, περιγράφει το πολυσέλιδο κείμενο του Δεύτερου Προγράμματος Προσαρμογής της Ελλάδας (μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ) το οποίο επεξεργάσθηκαν τα στελέχη της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται ότι μετά την περικοπή μισθών και συντάξεων, πρέπει να ακολουθήσει το αυτονόητο, δηλαδή , η μείωση των κρατικών δαπανών κατά τη διετία 2013 -2014 κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ, ώστε να εξοικονομηθούν ακόμη 11-12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Δεύτερο Πρόγραμμα Προσαρμογής ( το πρώτο υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2010) οι μειώσεις των δαπανών πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, εφόσον μάλιστα, όπως σημειώνεται στο κείμενο «η Ελλάδα θα επικαιροποιήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της τον Μάιο του 2012».

Επιπλέον το κείμενο της Κομισιόν σημειώνει ότι η κυβέρνηση κατά την προετοιμασία των νέων περικοπών, εξετάζει προγράμματα δημοσίων δαπανών που βασίζονται σε εξοικονομήσεις πόρων κυρίως από την Άμυνα, τις φαρμακευτικές δαπάνες των νοσοκομείων, και την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης συνιστά μείωση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

«Η συνέχιση της πολύ σημαντικής διεθνούς βοήθειας μπορεί να αναμένεται αν βελτιωθεί η εφαρμογή της πολιτικής. Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εμμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμασθεί ήδη στους ερχόμενους μήνες, όταν πρέπει να προσδιορισθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος για να κλείσει το μεγάλο κενό για το 2013-2014», αναφέρει το κείμενο, δίνοντας μια «πρώτη γεύση» για τα σκληρά μέτρα που θα ληφθούν στις αρχές του καλοκαιριού.

Πηγή : euractiv.gr