Την αισιοδοξία του για υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI εξέφρασε ο Τσαρλς Νταλάρα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, IIF, ωστόσο επισήμανε ότι δύσκολα θα προσεγγίσει το 90%. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αρνήθηκε να σχολιάσει την έκβαση του ελληνικού PSI. Ερωτηθείς γιατί η ευρωτράπεζα δεν συμμετείχε τελικά στο πρόγραμμα τόνισε ότι αγόραζε ομόλογα με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

”Πληροφορίες

Διέψευσε παράλληλα τα σενάρια περί προετοιμασίας της Ευρώπης για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της μέσα το επόμενο έτος», εκτίμησε ο σύμβουλος της Άνκελα Μέρκελ, Πέτερ Μπούφινγκερ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε ότι το χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά το PSI και γι αυτό το λόγο οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το κούρεμα των οφειλόμενων προς τους επίσημους ομολογιούχους.

Πάντως θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την πορεία του, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Πληροφορίες ανεβάζουν τις θετικές ανταποκρίσεις στην πρόσκληση του ελληνικού δημοσίου στα 140 δισ. ευρώ.

Το ποσό αντιστοιχεί στο 80% των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και κουρεύονται αυτή τη βδομάδα και στο 70% του συνόλου του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα, επικρατεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι πιέσεις προς τους ομολογιούχους για μαζική συμμετοχή.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν κάλεσε την Τετάρτη το βράδυ τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο κούρεμα επισημαίνοντας ότι οι όροι της ανταλλαγή είναι προς το συμφέρον τους ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη προσφορά, και πως η όποια εναλλακτική επιλογή θα είναι χειρότερη.

Πηγή: skai.gr