Λίγες μόνο ώρες μένουν για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην ιστορία και οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές. Η συμμετοχή στη διαδικασία θα κρίνει την επιτυχία του “κουρέματος” αλλά και την πληρωμή των CDS, ενώ σημαντικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης αναμένεται να διαδραματίσουν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη θετική έκβαση του PSI και αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι μεγαλύτεροι πιστωτές έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Τράπεζες, ταμεία, ασφαλιστικές και επενδυτικά funds… για κάθε γούστο θα συμμετάσχουν, όπως όλα δείχνουν, στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Έχουν στην κατοχή τους συνολικά 177 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους και ελάχιστα πλέον χρονικά περιθώρια για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Πρόκειται για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, καθώς τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ που διέπονται από ξένο δίκαιο.. παίρνουν σειρά τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες, μαζί με τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο PSI έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 60 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους. Φτάνουν όμως αυτά;
Η ελληνική πλευρά έχει τονίσει στην αναγγελία της ότι το απαιτούμενο ποσοστό για την πραγματοποίηση της ανταλλαγής χωρίς την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) είναι το 90%, στόχος που είχε τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Διάφορες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ωστόσο, που δημοσιεύονται σε ξένα μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι το ποσοστό συμμετοχής θα κυμανθεί μεταξύ 75%-80% και σε συνδυασμό με τους κανόνες που διέπουν τις CAC, προκαλούν σύγχυση για το ακριβές ύψος που θα τις ενεργοποιήσει.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο απαιτούν απαρτία, δηλαδή οι ψήφοι να ξεπερνούν το 50% των κατόχων για να μπορεί να τεθεί σε ισχύ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη συνέλευση των ομολογιούχων. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για την ολοκλήρωση ή μη της διαδικασίας μπορεί να ληφθεί μόνο εάν εκπροσωπούνται συνολικά πιστωτές που κατέχουν ομόλογα αξίας άνω των 88,5 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια, από το σύνολο των παρόντων, θα πρέπει η θετική ψήφος να ξεπερνά το 66%, για να μπορεί το ελληνικό δημόσιο να ενεργοποιήσει τις CAC.
Αυτό σημαίνει ότι, στην περίπτωση που “εμφανιστούν” ομολογιούχοι σε ποσοστό 50% επί του συνόλου, που είναι το ελάχιστο απαιτούμενο, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να ολοκληρώσει το PSI με τη στήριξη των 2/3 των παρόντων (66%), ήτοι του 33% του συνόλου των ομολογιούχων που αντιστοιχεί σε ποσό 59 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, η αναστέλλουσα μειοψηφία, αν η συμμετοχή είναι στο ελάχιστο, διαμορφώνεται στο ένα έκτο ή 29,5 δισ. ευρώ.
Παρ΄ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι CAC δεν ενεργοποιούνται αυτόματα. Σε περίπτωση συμμετοχής άνω του 66% το ελληνικό δημόσιο έχει δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσει και το εύρος ποσοστού 75%-90% φέρεται να θεωρείται εύλογο για την ενεργοποίησή τους αλλά όχι δεσμευτικό από κάποιο νόμο.
Η προθεσμία για την συμμετοχή στο “κούρεμα” λήγει την Πέμπτη τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Την Παρασκευή, οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα και θα αξιολογήσουν την έκβαση της διαδικασίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα.
Πηγή: capital.gr