Γεωτρύπανο πριν το τέλος του 2015, και αυτό μόνο εφόσον κυλήσουν όλα ρολόι, δεν πρέπει να αναμένεται στις υπό παραχώρηση περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, αφού απαιτούνται οκτώ τουλάχιστον σύνθετα βήματα για να ξεκινήσουν οι οριστικές γεωτρήσεις, όπως εξηγούν άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με τις έρευνες υδρογονανθράκων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, και εφόσον “πιεστούν” οι χρόνοι όπως φιλοδοξεί το ΥΠΕΚΑ, αυτό σημαίνει ότι από σήμερα μέχρι και να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα θα περάσουν γύρω στα 3,5 χρόνια, καθώς το σύνηθες διάστημα με βάση και τη διεθνή εμπειρία είναι η 5ετία. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Έστω ότι ο ανάδοχος για τις σεισμικές έρευνες επιλέγεται μέσα στον Απρίλιο. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική απαιτείται προετοιμασία 2 μηνών, προκειμένου να βρει τόσο τους πελάτες που θα δεσμευθούν ότι θα προαγοράσουν τα στοιχεία των σεισμικών, όσο και τα πλοία που θα διεξάγουν τις έρευνες.

Εφόσον η σύμβαση μαζί του υπογραφεί το Μάιο, και οι περιβαλλοντικές άδειες εκδοθούν τον Ιούλιο, τότε το πλοίο θα ξεκινήσει εργασίες τον Αύγουστο, τον χειρότερο μήνα για τη ναυσιπλοΐα, δεδομένου της υψηλής τουριστικής κίνησης κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην Ελλάδα.

Έστω ότι οι σεισμικές έρευνες διαρκούν 3 μήνες και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο. Το επόμενο βήμα είναι η επεξεργασία των στοιχείων (το λεγόμενο processing) που κανονικά διαρκεί 2- 3 μήνες, αφού μιλάμε για τρισεκατομμύρια πληροφορίες.

Φτάνουμε έτσι στο τέλος Δεκεμβρίου, χωρίς να έχουμε υπολογίσει κανένα απρόοπτο. Το στάδιο που ακολουθεί είναι αυτό της ερμηνείας των επεξεργασμένων στοιχείων από γεωφυσικούς και γεωλόγους, που πρέπει να διαπιστώσουν εάν και σε ποια ακριβώς σημεία έχει ενδιαφέρον η συγκεκριμένη περιοχή. Υπό τις καλύτερες των προϋποθέσεων η ερμηνεία διαρκεί άλλους 2- 3 μήνες.

«Κόψιμο» σε οικόπεδα το Μάρτιο του 2013

Βρισκόμαστε στο Μάρτιο του 2013, οπότε και ξεκινά ο διαχωρισμός της υπό παραχώρησης περιοχής, σε οικόπεδα (blocks) προκειμένου να γίνουν οι εκχωρήσεις, και όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει ο γύρος των παραχωρήσεων.

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται τον Απρίλιο του 2013 και παραμένει ανοικτός για τουλάχιστον 3 μήνες σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία (οδηγία 9422 ΕΚ).

Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τα οικόπεδα ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου, και σειρά τώρα έχει η αξιολόγησή τους, διαδικασία που διαρκεί 3- 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2013, οπότε και επιλέγονται οι ανάδοχοι.

Και η ώρα του γεωτρύπανου

Νομίζετε ότι ήρθε η ώρα του γεωτρύπανου ; Λάθος. Όπως λένε άνθρωποι που ξέρουν καλά το χώρο των παραχωρήσεων, ο ανάδοχος θα χρειαστεί 1,5- 2 χρόνια για ερευνητικές εργασίες (π.χ. σεισμικά 3 διαστάσεων, ερμηνεία, επιλογή θέσης γεωτρήσεως, κ. ο. κ.), οπότε στην καλύτερη περίπτωση, φτάνουμε στο τέλος του 2015, πριν πιάσει δουλειά το γεωτρύπανο.

Και πάλι, η διαδικασία των 3,5 ετών που περιγράψαμε, από το 2012, έτος έναρξης των σεισμικών ερευνών μέχρι και το τέλος του 2015, θεωρείται σύντομη. Συνήθως απαιτούνται 5 χρόνια. Στο Κατάκολο, οι έρευνες ξεκίνησαν το 1976, αλλά το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1981. Στον Πρίνο οι πρώτες έρευνες άρχισαν το 1969, αλλά το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1974. Όσο για την Κύπρο, οι έρευνες ξεκίνησαν το 2007, το γεωτρύπανο όμως έπιασε δουλειά το 2011.

Πηγή: energypress.gr