Ξεκίνησε να αποστέλλεται στους κατοίκους της Βέροιας αλλά και των περιχώρων μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΥΑΒ η πρόσκληση από την Οργανωτική Επιτροπή του Δήμου Βέροιας, σχετικά με τη συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού για την έκδοση του ιστορικού λευκώματος της πόλης.
Με αφορμή τα Εκατόχρονα από την απελευθέρωση της πόλης απο τον οθωμανικό ζυγό, ο δήμος Βέροιας σχεδιάζει επετειακές εκδηλώσεις κατα τη διάρκεια της χρονιάς, μια εκ των οποίων θα αφορά τη συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού, το οποίο θα εκδοθεί ως το ιστορικό λεύκωμα της πόλης και των περιχώρων της για το χρονικό διάστημα 1912-2012.  

Σκοπός θα είναι το λεύκωμα αυτό να αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 
Για την ακρίβεια στην πρόσκληση αναφέρεται το σημείο συγκέντρωσης του υλικού, που είναι το Δημαρχείο της πόλης (1ος όροφος, Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων) αλλά και η ηλεκτρονική διεύθυνση, αν κάποιος έχει πρόσβαση και γνώσεις στο διαδίκτυο (prever@otenet.gr). Στη πρόσκληση επισημαίνεται με θερμή παράκληση προς τους κατοίκους να αναφέρουν τα στοιχεία που περιγράφουν την κάθε φωτογραφία.
Κλείνοντας, αναφέρεται πως σημαντική θα ήταν και η συλλογή υλικού που αφορά τη λαογραφία, δηλαδή φορεσιές, σκεύη, έγγραφα κ.α. της ίδιας περιόδου, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε μουσεία που ο δήμος σκοπεύει να λειτουργήσει.  Για την συγκέντρωση αυτών παρακαλούνται οι κάτοικοι να επικοινωνούν με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δ. Βέροιας (υπεύθυνος Α. Στάντζος, τηλ. 2331078100/101)
Για επιπλέον πληροφορίες είναι διαθέσιμα τα τηλέφωνα του Δήμου 2331350617, καθημερινά από 07:30 έως 15:30.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας να συγκεντώσει αυτές τις ιστορικές φωτογραφίες αλλά και ιστορικό υλικό, τον πλούτο δηλαδή του τόπου μας, αποτελεί μια κίνηση αξιέπαινη και ανεκτίμητη και για μας αλλά πιο πολύ για τις επερχόμενες γενιές, καθώς η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται.
Λένα Μαρκογιαννάκη
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα