Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και κεφιού γιορτάστηκε και φέτος η Κυριακή της Αποκριάς από τα μέλη της Θρακικής Εστίας Βέροιας το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου στον ιδιόκτητο επί της Κυριωτίσσης χώρο τους.  

Ο Διόνυσος, ο Θεός του κρασιού και του γλεντιού, άφησε στους Θρακιώτες πλούσια κληρονομιά για τις μέρες αυτές τα καρναβάλια (μουτσούνες), το χορό, τις οινοποσίες και το τραγούδι. Πιστός στην παράδοση και μέσα στις δύσκολες μέρες που περνάμε, ο Σύλλογος Θρακιωτών Βέροιας κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω απ’ την «Εστία» του μικρούς και μεγάλους, Θρακιώτες και μη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα και να γίνουν κοινωνοί συναισθημάτων αισιοδοξίας και ελπίδας, που μόνο τέτοιες συνάξεις μπορούν να προσφέρουν. Οι περισσότεροι, ντυμένοι μασκαράδες, κυρίως τα παιδιά, άφησαν πίσω τις έγνοιες της καθημερινότητας και το έριξαν στο φαγοπότι και στο χορό.

Ευχάριστη έκπληξη για τα μικρά παιδιά της χορευτικής ομάδας του «φυτωρίου» ήταν το έθιμο της «Χάσκας», που έγινε με πρωτοβουλία των κ. Στάθη Βακάλη, προέδρου της Θρακικής Εστίας, και κ. Ανθούλας Τενεκετζόγλου-Μαλλιάρα. Το παιχνίδι είχε μεγάλη επιτυχία, γιατί τα περισσότερα παιδιά έπαιζαν για πρώτη φορά αυτό το παιχνίδι και δημιουργήθηκε ανάμεσά τους κλίμα ευφορίας, καθώς προσπαθούσαν με το στόμα ανοιχτό, «χάσκοντας», και τα χέρια δεμένα πίσω τους  να πιάσουν το χαλβά, που περιφέρονταν δεμένος σε έναν πλάστη από τον κ. Στάθη Βακάλη. Πλημμύρισε ο χώρος από τα ξεφωνητά και τα γέλια μικρών και μεγάλων, καθώς παρακολουθούσαν τις προσπάθειες των παιδιών, που στο τέλος κέρδισαν όλοι από ένα κομμάτι χαλβά.

Την καλύτερη όμως εντύπωση προκάλεσε ο μακρύς, πλούσιος μπουφές που είχαν στήσει με μεράκι οι κυρίες, μέλη της Θρακικής Εστίας Βέροιας, με ποικιλία από φαγητά και γλυκά, φτιαγμένα όλα από τα άξια χέρια των γυναικών του συλλόγου, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι αυτές τις δύσκολες μέρες «αν ενωθούμε, όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε το καλύτερο». Και κατάφεραν οι κυρίες να γεμίσουν τα πιάτα όλων των παρευρισκομένων, που είχαν κατακλύσει το χώρο της θρακικής Εστίας, καθώς τα πιάτα γέμιζαν και ξαναγέμιζαν, αλλά και τα ποτήρια ποτέ δεν άδειαζαν, γιατί άφθονα ήταν και τα ποτά.
Μετά το φαγοπότι ακολούθησε ο χορός με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Ένας μεγάλος κύκλος  κατέλαβε όλο το χώρο της Θρακικής κι οι χοροί ακολουθούσαν ο ένας, τον άλλο, χοροί Θράκης, Μακεδονίας, ποντιακοί, ηπειρώτικοι, νησιώτικοι.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ευφορίας κύλησε η βραδιά της Κυριακής της Αποκριάς  στη Θρακική Εστία Βέροιας και γι’ αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σ’ όλα τα μέλη του Συλλόγου, για τη συμμετοχή τους και τη συνδρομή τους  στη διασκέδαση. Ιδιαίτερα αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον πρόεδρο, κ. Στάθη Βακάλη, που είναι η ψυχή της Θρακικής Εστίας  και την κ. Καίτη Ακριβοπούλου, που αγόγγυστα και διαρκώς προσφέρει τις υπηρεσίες της από τη θέση του ταμία στο Σύλλογο, μαζί με όλη την οικογένειά της, το σύζυγό της Γιάννη Πλιάτσικα και το γιό της, Νίκο Πλιάτσικα. Ελπίζουμε να μας χαρίσουν κι άλλες τέτοιες βραδιές.
Καλή Αποκριά!

Τενεκετζόγλου – Μαλλιάρα Ανθούλα
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα