Ξημερώματα Δευτέρας και η 84η απονομή των βραβείων Oscar έληξε με …. ισοπαλία ανάμεσα σε δυο ταινίες που αφηγούνται ιστορίες για τις απαρχές και την χρυσή εποχή του κινηματογράφου αντίστοιχα.

Hugo και The Artist λοιπόν, μοιράστηκαν τις νίκες, κερδίζοντας από 5 Oscar η κάθε μια σε μια άνιση όμως ισοψηφία αφού ο Artist πήρε αυτά που μετράνε: καλύτερης ταινίας , σκηνοθεσίας για τον Michel Hazanavicius , α’ ανδρικού ρόλου για τον Jean Dujardin, κουστουμιών και μουσικής ενώ ο Hugo επικράτησε στις τεχνικές κατηγορίες με βραβεία καλύτερης φωτογραφίας για τον βετεράνο Robert Richardson , καλλιτεχνικής διεύθυνσης, οπτικών εφέ, ηχητικών εφέ και μοντάζ ήχου .

Στις κατηγορίες των ηθοποιών, μετά από 3 δεκαετίες υποψηφιοτήτων ήρθε η δικαίωση για τη Σιδηρά Κυρία και Αυτού Μεγαλειότητα Meryl Streep, που εκτός από κάτοχος του ρεκόρ για τις περισσότερες 17 (!!) υποψηφιότητες στις κατηγορίες των ηθοποιών, επιτέλους απέκτησε το 4ο χρυσό αγαλματάκι της, αν και κατά τη γνώμη μου έπρεπε να της δίνουν ένα κάθε χρόνο.

Ο γάλλος κωμικός Jean Dujardin κέρδισε το βραβείο για τον α’ ανδρικό ρόλο -που στερήθηκε από τους συμπατριώτες του στην απονομή των Σεζάρ- και το αφιέρωσε στον θρύλο του αμερικάνικου βωβού κινηματογράφου Douglas Fairbanks που ήταν και η έμπνευση για το ρόλο που υποδύθηκε , αντέγραψε θα πω εγώ, αφήνοντας τον George Clooney που η ερμηνεία του στους Απόγονους άξιζε κάτι παραπάνω, στα κρύα του λουτρού .

Στις κατηγορίες β’ ρόλου δικαίως κέρδισε ο -Βαρώνος Von Trapp της παιδικής μας ηλικίας – Christopher Plummer για το ρόλο του στην ταινία Beginners και έγινε στα 82 του, ο γηραιότερος νικητής και η Octavia Spencer για το ρόλο της ως υπηρέτρια στην υπερτιμημένη ταινία The Help.

Τα υπόλοιπα βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν τα εξής: Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου στον δικό μας Alexander Payne για τους Απόγονους, ο οποίος μας συγκίνησε με το ελληνικό του “σ’ αγαπώ”, πρωτότυπου σεναρίου στον Woody Allen για τα Μεσάνυχτα στο Παρίσι, ταινίας κινουμένου σχεδίου στο Rango και στον Gore -Οι πειρατές της Καραϊβικής -Verbinskι, ξένης ταινίας στο ιρανικό Ένας Χωρισμός, μοντάζ στο Κορίτσι με το Τατουάζ, μακιγιάζ στη Σιδηρά Κυρία , τραγουδιού στο Man or Muppet από την ταινία The Muppets ! , ντοκιμαντέρ για το πολύ καλό Undefeated , μικρού μήκους animation για το The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore και μικρού μήκους για το The Shore.

Με αυτήν την 84η τελετή επιβεβαιώθηκαν οι επικρίσεις για το μέσο όρο ηλικίας των ψηφοφόρων και μελών της Ακαδημίας αφού έμειναν έξω από τις υποψηφιότητες ταινίες όπως το Drive του Nicolas Winding Refn και το Shame του Steve Mc Queen και ερμηνείες όπως η ανδρική (!)της Glenn Close για το Albert Nobbs και του Michael Fassbender για το Shame .

Η Ακαδημία χρειάζεται νέο αίμα επειγόντως και ίσως θα έπρεπε να καταργηθεί η μονιμότητα και κάποια παλιά μέλη να βγουν στην εφεδρεία….

…και το video clip του νικητήριου τραγουδιού Man or Muppet :

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα