Οι Αγώνες Πείνας κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας την 22/3/2012

Βρισκόμαστε στο κοντινό μέλλον. Ο δυτικός κόσμος όπως τον ξέρουμε με τα κράτη που τον απαρτίζουν έχει καταρρεύσει. Στη βόρεια Αμερική υπάρχει ένα νέο κράτος η Πάνεμ, χωρισμένο σε 12 περιφέρειες. Κάθε χρόνο αξιωματούχοι της Πρωτεύουσας κληρώνουν 2 νέους από κάθε περιοχή, 1 αγόρι και 1 κορίτσι για να συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι επιβίωσης που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλη τη Χώρα .

Ο καθένας από τους 24 συμμετέχοντες υποχρεώνεται, σε ζωντανή μετάδοση, να εξοντώσει τους αντιπάλους του, να κερδίσει τη νίκη αλλά το κυριότερο να σώσει τη ζωή του. Όταν η νεαρή Πριμ κληρώνεται να συμμετάσχει στους αγώνες, η 16χρονη αδελφή της Κάτνις προσφέρεται να πάρει τη θέση της.

Βασισμένη στο ομώνυμο πρώτο best-seller βιβλίο της τριλογίας της Suzanne Collins, που κυκλοφόρησε το 2008 και η συγγραφέας εμπνεύστηκε κάνοντας ζάπινγκ στην τηλεόραση ανάμεσα σε σκηνές από ένα ριάλιτι τηλεπαιχνίδι και εικόνες από την εισβολή στο Ιράκ, αλλά και από το μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου (!), η ταινία απευθύνεται στο ίδιο εφηβικό κοινό που μαγεύτηκε από το μύθο των βρικολάκων του Twilight και φιλοδοξεί στην ίδια εμπορική επιτυχία.

Οι Αγώνες Πείνας διαδραματίζονται σε ένα φανταστικό μετά-αποκαλυπτικό κόσμο, που γοητεύει και με μια ιστορία που λίγο πολύ έχουμε ξαναδεί σε πολλές, συνήθως β’ διαλογής ταινίες, όπως οι μεταξύ πολλών άλλων: Death Race 2000 – 1975, Rollerball – 1975, Logan’ s Run-1976, The Running man -1987 , Surviving the game – 1994, Gamer – 2009 κ.ο.κ., όπου ο ήρωας εξαναγκάζεται να συμμετάσχει σ’ ένα βάρβαρο και αιμοχαρές παιχνίδι επιβίωσης που συνήθως διοργανώνεται από ένα απολυταρχικό καθεστώς με σκοπό η χωρίς διακοπή ζωντανή μετάδοση να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τα πλήθη, ακριβώς όπως έκαναν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες προσφέροντας “άρτον και θέαματα” .

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα περισσότερα ονόματα των πρωταγωνιστών παραπέμπουν στο ένδοξο ρωμαϊκό παρελθόν.

Μια από τις περισσότερο αναμενόμενες ταινίες για το 2012, το Τhe Hunger Games μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα των b movies και να κάνει τη διαφορά, αφού σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος του είναι ο ταλαντούχος Gary Ross , σκηνοθέτης του καταπληκτικού Pleasantville -1998 αλλά και του λυρικού Seabiscuit – 2003.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της 16χρονης Katniss Everdeen η 22χρονη Jennifer Lawrence, που γνωρίσαμε πέρσι στη συγκλονιστική ταινία Winter’s Bone (Στην Καρδιά του Χειμώνα) -2010 με την οποία κέρδισε μια υποψηφιότητα για Οscar Α’ γυναικείου ρόλου, αλλά και ως Mystique στο X-Men η Πρώτη Γενιά -2011. Σε άλλους ρόλους συναντάμε ηθοποιούς μορφές όπως το Woody Harrelson στο ρόλο του Haymitch Abernathy μοναδικού νικητή/επιβιώσαντα του παιχνιδιού στην περιφέρεια και εκπαιδευτή της ηρωίδας, το Stanley Tucci ως επιτυχημένο τηλεοπτικό παρουσιαστή Caesar Flickerman, το Donald Sutherland ως σκληρό Πρόεδρο Snow και στο ρόλο έκπληξη του στυλίστα και όχι μόνο Cinna, το ρόκερ Lenny Kravitz .

Το The Hunger Games προβλέπεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του τρέχοντος έτους αλλά και των επομένων -ελέω sequel- ετών και ελπίζω αυτή η αναμονή να έχει ευτυχισμένο τέλος για τους θεατές και να παρακολουθήσουμε τελικά μια εμπνευσμένη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με καλή σκηνοθεσία, δυναμικές ερμηνείες και σασπένς, πολυσήμαντη και με παραπομπές στη σημερινή πραγματικότητα και όχι μια εφηβική φαντασίωση ή ένα φθηνό ταξίδι απόδρασης.

Οι Αγώνες Πείνας κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας την 22/3/2012

 Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα

http://www.youtube.com/watch?v=Fzht93HMqZw