Μείωση κύριων συντάξεων έως 12% πάνω από τα 1.300 ευρώ, περικοπή των επικουρικών και κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ προωθούνται άμεσα, προκείμενου να εξοικονομηθούν τα 325 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούν μεταξύ άλλων η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον προβλέπεται η επίσπευση της μείωσης των ειδικών μισθολογίων από τον Ιούλιο και η επιπλέον περικοπή των αμυντικών δαπανών και των δαπανών των ΔΕΚΟ.

Τα μέτρα αυτά θα θεσμοθετηθούν με νομοσχέδιο το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να κατατεθεί ακόμα και σήμερα Παρασκευή στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως την Κυριακή και ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και οι υπόλοιπες περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα με την τρόικα, καθώς και όλες οι προαπαιτούμενες για την έγκριση της βοήθειας δράσεις, που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Εκτός από τις παραπάνω περικοπές σε συντάξεις και πολυτεκνικά επιδόματα, ο εφαρμοστικός νόμος θα περιλαμβάνει και μειώσεις άλλων δαπανών και συγκεκριμένα:

-Περικοπή φαρμακευτική δαπάνης κατά 1,076 δισ. ευρώ

-Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 300 εκατ. ευρώ

-Ψαλίδι στις υπερωρίες ιατρών κατά 50 εκατ. ευρώ

-Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ

-Κατάτγηση 550 θέσεων αναπληρωτών αντιδημάρχων με όφελος 30 εκατ. ευρώ

-Περικοπή καταναλωτικών δαπανών και εκλογικού επιδόματος κατά 270 εκατ. ευρώ

-Επιδόματα και επιχορηγήσεις κατά 190 εκατ. ευρώ

-Νέο «μαχαίρι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ

-Το πακέτο των 300 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις των συντάξεων. Τα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από μειώσεις κύριων συντάξεων ευγενών ταμείων (ΔΕΚΟ, Τράπεζες) και του ΝΑΤ και 200 εκατ. ευρώ από το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων.

Πηγή: skai.gr/kathimerini