Βρισκόμαστε στο έτος 2020 στο εφιαλτικό μελλοντικό Λονδίνο. Ένας ιός έχει σκοτώσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μια απολυταρχική κυβέρνηση με κεντρικό πρόσωπο έναν διεφθαρμένο Καγκελάριο, αναλαμβάνει την εξουσία με σκοπό να “σώσει” τους φοβισμένο λαό και τη χώρα από τρομοκρατικές ενέργειες. Για το λόγο αυτό οι πολίτες πρέπει να απαρνηθούν τα περισσότερα από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Όσοι αντιστέκονται φυλακίζονται και βασανίζονται. Τότε εμφανίζεται ένας μυστηριώδης άνδρας, που αυτοαποκαλείται V.

Κρύβοντας την ταυτότητα του πίσω από μια μάσκα, υπόσχεται στο χρονικό διάστημα ενός χρόνου, να εκδικηθεί τους διεφθαρμένους αξιωματούχους, να λύσει παλιούς προσωπικούς λογαριασμούς και να θέσει τα θεμέλια για την ανατροπή του ολοκληρωτικού καθεστώτος φασισμού και τυραννίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα.

Βασισμένη στο ομώνυμο κόμικς των Alan Moore και David Lloyd, παραγωγή των φοβερών και τρομερών αδερφών Andy και Larry Wachowski, δημιουργών των ταινιών Matrix οι οποίοι έγραψαν και το σενάριο και σκηνοθετημένη από τον James McTeigue, αυτή η ταινία είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η μάσκα πίσω από την οποία κρύβεται ο V, είναι αυτή που ενέπνευσε και υιοθέτησαν τα μέλη των Anonymous και απεικονίζει τον Guy Fawkes (Γκάι Φοκς), άγγλο στρατιώτη και μέλος μιας ομάδας καθολικών συνωμοτών οι οποίοι θέλησαν να αντιδράσουν στην τυραννική βασιλεία του προτεστάντη Βασιλιά Ιάκωβου Α’ απέναντι στους καθολικούς, οργανώνοντας τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας. To σχέδιο περιλάμβανε την απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά, της οικογένειάς του και των μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Westminster που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο την 5 Νοεμβρίου 1605, ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων . Η συνωμοσία, όμως, ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου. Ο Fawkes και οι συνεργάτες του συνελήφθησαν, πέρασαν από ανακρίσεις, βασανιστήρια κι έπειτα από δίκη, καταδικάστηκαν κι εκτελέστηκαν.

Η ιστορία αποτέλεσε έμπνευση αρχικά για το κόμικς και ύστερα για την ταινία, κεντρικός ήρωας των οποίων είναι ο V, που όπως ο Φοκς, σχεδιάζει να ανατινάξει το κτίριο του Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου.

Στο ρόλο του V , o νεοζηλανδός Hugo Weaving που γνωρίσαμε ως agent Smith στην τριλογία του Matrix και Lord Elrod στον Άρχοντα των Δακτυλιδιών, αποδίδει το ρόλο του με το σώμα και τη χαρακτηριστική του φωνή , αφού το πρόσωπό του καλύπτεται από τη μάσκα του Fawks καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Η Natalie Portman πολύ εκφραστική, στο ρόλο της Evey, προστατευόμενης του V και συνεχίστριας του έργου του. Ειρωνικό και ίσως καθόλου τυχαίο ότι ο βετεράνος ηθοποιός John Hurt υποδύεται τον Καγκελάριο Sutler, ενώ στην ταινία 1984 βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του George Orwell υποδυόταν το θύμα ενός παρόμοιου καθεστώτος .

Το V for Vendetta είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, εγκεφαλικό , βίαιο και επικίνδυνο για τα δεδομένα του Hollywood , που παίζει με τα όρια της πολιτικής ορθότητας και δεν τα ξεπερνά, αφού τα αναρχικά μηνύματα του κόμικς , δίνουν τη θέση τους στον αγώνα για ελευθερία που πρεσβεύει η ταινία .

Η ιδεολογία της ταινίας, τελικά συνοψίζεται στα λόγια του V: ¨Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τις κυβερνήσεις τους . Οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τους ανθρώπους τους” .

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα