Το Καρναβάλι της Βενετίας (Carnevale di Venezia) είναι ένα από τα πιο γνωστά καρναβάλια του κόσμου που διεξάγεται σε μια πόλη με παγκόσμια ακτινοβολία. Πρόκειται για μια παράδοση με ρίζες 900 χρόνων και με τις πρώτες αναφορές του το 1094 όπου και εμφανίζεται για πρώτη φορά η λέξη Καρναβάλι. Όπως κάθε παράδοση, όμως, έτσι και το Καρναβάλι της Βενετίας είχε μορφή και μια κοινωνική λειτουργία αρκετά διαφορετική από τη σημερινή κοσμοπολίτική και άκρως καλλιτεχνική έκφρασή του.

Τις απαρχές του επρόκειτο για μια σειρά από εορτασμούς και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που διοργάνωναν οι τοπικοί άρχοντες για να δώσουν στα χαμηλότερα στρώματα μια «περίοδο χάριτος» από την μίζερη καθημερινότητα και τα καθήκοντά τους κατά την οποία μπορούσαν να διασκεδάσουν και να επιδοθούν σε διάφορες πρακτικές οι οποίες σε άλλες περιόδους του χρόνου ήταν αυστηρά κατακριτέες. Μπορούσαν ακόμη και να σατιρίσουν ή να διασύρουν την ίδια την αριστοκρατία και τους θεσμούς χωρίς επιπτώσεις.

Με τις στολές και τις μάσκες να αποτελούν ιδανικό τρόπο απόκρυψης της ταυτότητας, αριστοκρατία και πληβείοι εξομοιώνονταν σε μια γιορτή που κρατούσε 6 εβδομάδες και που τα ήθη μιας κατά τα άλλα αυστηρά δομημένης κοινωνίας χαλάρωναν αισθητά.
Στη σύγχρονη εκδοχή του, ωστόσο, το Καρναβάλι της Βενετίας έχει φυσικά πολύ διαφορετική μορφή και έκφραση και αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό αλλά και τουριστικό/εμπορικό γεγονός της χρονιάς. Τα εκατομμύρια των επισκεπτών κάθε ηλικίας που κατακλύζουν την πόλη κάθε χρόνο αυτή την εποχή, εκστασιάζονται από τα περίτεχνα κοστούμια και τις μυστηριώδεις μάσκες σε ένα μόνιμα στημένο θεατρικό σκηνικό που κρατάει 11 ημέρες και περιλαμβάνει συγκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, παραστάσεων και δρώμενων.Για το 2012 το Καρναβάλι της Βενετίας ξεκινά στις 4 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 21 Φεβρουαρίου.

Μια διαφορετική εμπειρία καρναβαλιού σε μια πόλη που αξίζει να την επισκεφτεί κανείς.

Από την Μαρία Σγούρου για το Κάθε Μέρα