Αστεροειδής διαμέτρου περίπου 11 μέτρων πέρασε κοντά από τη Γη σε μια από τις κοντινότερες προσεγγίσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, όπως ανακοίνωσαν οι αστρονόμοι.
Ο αστεροειδής με την ονομασία 2012 ΒΧ34 ανιχνεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου και πέρασε σε απόσταση περί των 60.000 χιλιομέτρων από τη Γη δηλαδή σε απόσταση ίση με το 1/5 της απόστασης Γης-Σελήνης και δεν ήταν ορατός με γυμνό μάτι.
«Το πέρασμα αυτό κατατάσσεται στο top 20 των κοντινότερων προσεγγίσεων αστεροειδούς στη Γη αλλά ακόμη και αυτή η απόσταση παραμένει αρκετά μακρινή … ώστε να μην υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος πρόσκρουσής του στη Γη» είπε ο Gareth William, Διευθυντής του Κέντρου μικρών Πλανητών με βάση τις ΗΠΑ.
Η προηγούμενη κοντινή διέλευση ήταν εκείνη του αστεροειδούς 2011 MD τον Ιούνιο του 2011.
Είναι εκατοντάδες οι αστεροειδείς πλανήτες που συνωστίζονται γύρω από τον ήλιο και διασχίζουν την τροχιά της Γης πολύ τακτικά αλλά χωρίς να δημιουργούν ανησυχίες γιατί σπανίως υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης.
Ο 2005 YU55 ένας αστεροειδής πλάτους 400 μέτρων, δηλαδή ίσος σε μέγεθος με ένα αεροπλάνο, πέρασε σε απόσταση 325.072 χιλιομέτρων στις 8 Νοεμβρίου.
Ο τελευταίος μεγάλος αστεροειδής που χτύπησε τη Γη, με διάμετρο περίπου 10 χιλιόμετρα, έπεσε στο κόλπο του Γιουκατάν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια αφανίζοντας τους δεινόσαυρους, σύμφωνα με τον Bob McDonald της εκπομπής Quirks & Quarks του τηλεοπτικού δικτύου CBC.
«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Γη έχει χτυπηθεί πολλές φορές από αστεροειδή πριν από αυτό, αλλάζοντας κάθε φορά τα χαρακτηριστικά της ζωής επάνω στον πλανήτη» είπαι ο McDonald και συνέχισε «θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα ότι οι αστεροειδείς έχουν επηρεάσει την εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη όσο και η ίδια η φυσική επιλογή»