Μήνυμα Αναγνώστη
Θα ήθελα να εγείρω ένα προβληματισμό και εύχομαι να αποτελέσει την απαρχή μιας συζήτησης για το θέμα αυτό.
Ο Νομός μας έχει ευλογηθεί με πλούσια ιστορία και η αρχαιολογική σκαπάνη του Μ. Ανδρόνικου το επιβεβαίωσε με τον πιο περίτρανο τρόπο. Τα ευρήματα των Βασιλικών Τάφων αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και χιλιάδες τουρίστες συρρέουν από όλο τον κόσμο να δούν στην ιερή πρωτεύουσα των Αιγών τον παλάτι του Φιλλίπου Β’, όπου έζησε αυτός και ο Μέγας Αλέξανδρος, το αρχαίο θέατρο όπου δολοφονήθηκε και τέλος τους Βασιλικούς Τάφους με τα πολύτιμα χρυσά κτερίσματα όπως η Λάρνακα και τα στεφάνι βελανιδιάς.  
Σε μια εποχή που γίνεται προσπάθεια σφετερισμού και καπήλευσης της Ιστορίας του τόπου μας και του Ήλιου της Βεργίνας, που χτίζονται τεράστια κακόγουστα αγάλματα και ο λαός προσπαθεί να ξανα ορίσει τις αξίες του ρωτώ:
 Πώς τιμάει η Βέροια την ιστορία της;
 Πώς τιμάει τον Φίλλιπο Β’ και τον Μέγα Αλέξανδρο;
Ο επισκέπτης της Βέροιας πως μπορεί να αντιληφθεί περιδιαβαίνοντας την πόλη για αυτό το κεφαλαιώδες κομμάτι της ιστορίας μας;
 Υπάρχει κάποιο άγαλμα του Φιλλίπου, του Μ. Αλεξάνδρου;
 Υπάρχει κάποια μεγάλη πλατεία με το όνομά τους; (Ας μην αναφερθώ στην οδό Μ. Αλεξάνδρου…..)
Νομίζω πως με αφορμή την επερχόμενη ανάπλαση στην Βέροια είναι ευκαιρία να διορθώσουμε κάποια λάθη.
Ορισμένες ιδεές θα μπορούσαν να είναι η τοποθέτηση ενός έφιππου αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου ή και του Φιλλίπου σε κεντρική πλατεία της πόλης (Δημαρχείου, Εληάς, Αγ. Αντωνίου, Ωρολογίου).
Η αλλαγή του ονόματος Λεωφόρος Θεσσαλονίκης σε Λεωφόρο Φιλίππου Β΄ ή Μ. Αλεξάνδρου με ανάλογη τοποθέτηση αγάλματος στην αρχή της διαχωριστικής νησίδας.
Ιδέες υπάρχουν πολλές και η απόφαση δεν πρέπει να είναι βιαστική για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τόπος μας πρέπει  και οφείλει να βρεί ένα τρόπο για να τιμήσει και να προβάλλει την ιστορία του μέσα στην πόλη μας!!!

Με τιμή,

Μαυρόπουλος Ηλίας
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα