Ξεκινούν την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις του 2012, οι οποίες αναμένεται να δώσουν πνοή σε όσες επιχειρήσεις κατάφεραν μέχρι σήμερα να παραμείνουν ανοιχτές, αλλά και στους καταναλωτές την δυνατότητα να αγοράσουν σε πιο προσιτές τιμές.  

Με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών και των καταστηματαρχών σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Με αφορμή την έντονη δημοσιότητα περί δήθεν πρόωρης έναρξης των εκπτώσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο Βεροίας ανακοινώνεται και διασαφηνίζεται ότι, με την παράγρ. 3 του άρθρου 13 του Νόμου 3557/2007 που καθόρισε τις ημερομηνίες των Εκπτώσεων σε σταθερή βάση, οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις του 2012 και η πώληση των εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές στα εμπορικά καταστήματα θα αρχίσουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 και θα διαρκέσουν έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012 για ολόκληρη την Επικράτεια.

Είναι αυτονόητο ότι η τήρηση των κανόνων και η διαφύλαξη των θεσμών, ιδίως σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, αποτελούν εργαλεία καταπολέμησης της κρίσης και τυχόν παραβίασή τους μπορεί να επιφέρει ακόμα πιο επώδυνες συνέπειες.

Ως προς την ειδικότερη διενέργεια των εκπτώσεων οι συνάδελφοι πρέπει να προσέξουν τα εξής:
Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

Σύμφωνα με το Νόμο, για τη διενέργεια των εκπτώσεων είναι υποχρεωτική:
-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται αυτά τα προϊόντα.

-Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «25% έκπτωση).

-Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Επίσης ο Νόμος αναφέρει ότι, αν διαπιστωθεί παράβαση του Νόμου, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτητα, δηλαδή:

-Οσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του Νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ επί πλέον τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

-Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερομένων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα