20 Ιανουαρίου…

Γιορτάζει: Ευθύμιος, Ευθυμία, Φαβιανός

Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)
2009: Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει τον Προεδρικό όρκο ως πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ορκίστηκε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου του 2009 στη Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν, σε μια ιστορική στιγμή που παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έφτασαν στην Ουάσινγκτον για να ζήσουν από κοντά το γεγονός. Παρά τις πολικές θερμοκρασίες σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι συσσωρεύτηκαν από τα ξημερώματα στο Μολ, τη μεγάλη πλατεία που απλώνεται μπροστά από το Καπιτώλιο.Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίστηκε στα σκαλιά του Καπιτωλίου και εκφώνησε μια ομιλία σύντομη αλλά χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητάς του. Αφού συνόδευσε τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, σε ένα ελικόπτερο που θα τον μετέφερε στο Τέξας, ο νέος πρόεδρος συμμετείχε σε μια παρέλαση μέχρι το Λευκό Οίκο.

Τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί ήταν δρακόντεια. Περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη συμμετείχαν στην επιχείρηση για την αποτροπή τυχόν επίθεσης σε βάρος του νέου προέδρου. Το προεδρικό ζεύγος έκλεισε την ημέρα με μια σειρά από χορούς, μια παράδοση που μόνο ένας πρόεδρος έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα από το 1789.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι 47 ετών. Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χονολουλού της Χαβάης όπου σπούδαζε ο Κενυάτης πατέρας του, Μπαράκ Ομπάμα ο πρεσβύτερος. Ο Ομπάμα, αφού τελείωσε το κολέγιο το 1985 έφυγε για το Σικάγο και εργάστηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κοινοτήτων, μια εκκλησιαστική οργάνωση στόχος της οποίας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φτωχογειτονιές. Τρία χρόνια αργότερα όμως εγκατέλειψε την καριέρα του για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της νομικής επιθεώρησης του πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως προσωρινός συνεργάτης στη νομική εταιρεία Σίντλεϊ Όστιν, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Μισέλ Ρόμπινσον. Αφού αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, το 1991, εργάστηκε σε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο του Σικάγο και κατόπιν έγινε λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτειακή Γερουσία του Ιλινόι το 1996. Το 2004, απέναντι σε άλλους επτά υποψηφίους, κέρδισε με ποσοστό 53% την έδρα του Ιλινόι στη Γερουσία και τρία χρόνια αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 2007, ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Μολονότι η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Ομπάμα σύντομα απέδειξε ότι ήταν ικανός να συγκεντρώνει μεγάλα χρηματικά ποσά και τεράστια πλήθη στις ομιλίες του όπου εξέφραζε την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ και υποσχόταν να μην ακολουθήσει την πολιτική του διχασμού, των τελευταίων 40 ετών.

Κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα τον Ιανουάριο του 2008 αλλά χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις προεδρικές εκλογές, στις 4 Νοεμβρίου, το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν κέρδισε με ποσοστό 53% τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν και την υποψήφια αντιπρόεδρό του, Σάρα Πέιλιν.

 Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1993: Ο Μπιλ Κλίντον ορκίζεται ως ο 42ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
1996: Ο Γιασέρ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής.
2001: Ο Τζωρτζ Ο. Μπους δίνει τον Προεδρικό όρκο ενώπιον του Δικαστή Ρένκουιστ κατά τη τελετή ανάληψης καθηκόντων του.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα