Η τέταρτη κινηματογραφική συνέχεια των Επικίνδυνων Αποστολών, της τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του ’70, που αγαπήσαμε από παιδιά, κατέφθασε στις αίθουσες και υπόσχεται μαζί με το Κρεμλίνο, να ανατινάξει και τα καθίσματά μας, να μας κατεβάσει με σχοινί και τρέχοντας από τα 830 μέτρα της γυάλινης επιφάνειας του Burj Khalifa δηλ. του ψηλότερου κτηρίου του κόσμου, συνοδεία του -όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω- super πράκτορα Ethan Hunt- και μετά από αγχωτικά κυνηγητά, απίστευτα ακροβατικά και hi-tech ταχυδακτυλουργικά να μας βγάλει θριαμβευτές από την παγκόσμια συνωμοσία που παίχθηκε σε βάρος της πιο αντισυμβατικής ημί-κυβερνητικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας όλων των εποχών : Της Impossible Missions Force ( IMF ) !

(άσχετο αλλά τα ίδια αρχικά δεν έχει και το ΔΝΤ;)

Το Πρωτόκολλο Φάντασμα λοιπόν ήρθε να αποδείξει ότι είναι το απόλυτο blockbuster της χρονιάς.

Και πώς μπορεί να μην είναι; Με τον J.J.Abrams, δημιουργό των τηλεοπτικών σειρών Alias και Lost και σκηνοθέτη της τρίτης Επικίνδυνης Αποστολής στην παραγωγή, τον Brad Bird, πρωτεργάτη της Pixar και σκηνοθέτη των μεγάλου μήκους animation Ratatouilles 2007 (Ρατατούης) και The Incredibles 2004 (Οι Απίθανοι ) στη σκηνοθεσία και τον είμαι πενηντάρης αλλά τα σπάω Tom Cruise να κάνει τα δικά του στην οθόνη, αυτή η Αποστολή έχει κερδίσει το παιχνίδι των εισιτηρίων …. από τα αποδυτήρια.

Η ιστορία με δυο λόγια: Ο Ethan Hunt -Tom Cruise και η ομάδα του προσπαθούν να πιάσουν τον τρελό και επικίνδυνο τρομοκράτη Kurt Hendricks -τον υποδύεται ο πολύ καλός σουηδός ηθοποιός Michael Nyqvist (πρωταγωνιστής στο original ‘Κορίτσι με το Τατουάζ’) που εισβάλλει στο Κρεμλίνο και αποσπά τους κωδικούς για την εκτόξευση ρωσικών πύραυλων με πυρηνικές κεφαλές. Η επιχείρησή του Hunt αποτυγχάνει, ο Hendricks ξεφεύγει ενώ η ομάδα των Επικίνδυνων Αποστολών θεωρείται υπεύθυνη για την καταστροφική έκρηξη στο Κρεμλίνο και διαλύεται. Ο Hunt με την ομάδα του χωρίς καμιά πλέον υποστήριξη θα αγωνιστεί να αποκαταστήσει την τιμή της οργάνωσής του αλλά και να σώσει τον κόσμο από τον πυρηνικό όλεθρο.

Οι Επικίνδυνες Αποστολές ήταν τυχερές στις μέχρι τώρα κινηματογραφικές τους αποδόσεις αφού σκηνοθέτες σαν τους Brian De Palma (1996), John Woo (2000), J.J.Abrams (2006) και τώρα ο Brad Bird , έκατσαν στην καρέκλα του σκηνοθέτη και χάρισαν στην κάθε μια έκαστος το ιδιότυπο στυλ του.

Αν και η πλειοψηφία των θεατών θεωρεί καλύτερη την τελευταία, εν τούτοις η καρδιά του πραγματικού σινεφίλ χτυπά για την πρώτη. Αυτή εξάλλου αποτέλεσε και το ¨χάρτη με τις οδηγίες” τον οποίο θέλοντας και μη ακολούθησαν οι μεταγενέστεροι δημιουργοί, τιμώντας τον αξεπέραστο De Palma.

Λόγοι για να δείτε αυτήν την ταινία: η καθαρή από-ενοχοποιημένη διασκέδαση.

Ευφάνταστες και αριστοτεχνικά χορογραφημένες και φωτογραφημένες σκηνές δράσης που εξυπηρετούν την πλοκή και δε γίνονται μόνο για να εντυπωσιάσουν -όπως στην πλειονότητα των ταινιών του είδους.

Πολύ καλοί και αναγνωρίσιμοι ηθοποιοί σε όλους τους ρόλους μεγάλους και μικρούς. Μην περιμένετε πολύ χώρο για την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Η εσωτερική δράση υπάρχει όσο χρειάζεται για να εξυπηρετεί την εξωτερική.

Στα συν το δυναμικό μοντάζ από το βετεράνο Paul Hirsch, η απίστευτη κινηματογράφηση από τον Robert Elswit, το εθιστικό μουσικό θέμα του Lalo Schifrin, εδώ διασκευασμένο από το Michael Giacchino και φυσικά η σκηνοθεσία του Brad Bird που για πρώτη φορά σκηνοθετεί πραγματικούς ηθοποιούς στο φυσικό κόσμο.

Καταπληκτικοί και κοσμοπολίτικοι οι χώροι γυρισμάτων. Θα ταξιδέψετε από τη Πράγα  στη Μόσχα και από το Ντουμπάι στο Μουμπάι .

Αν είστε γκατζετάκιες θα νιώσετε σαν παιδιά σε ζαχαροπλαστείο και αν είστε στα σαράντα κάτι θα δείτε με αισιοδοξία την προοπτική των πενήντα κάτι παρακολουθώντας τον Tom να εκτελεί ο ίδιος, χωρίς βοήθεια και CGI, όλες τις “επικίνδυνες σκηνές”.

Ή έτσι μας λένε….

http://www.youtube.com/watch?v=Kxrndgt7gIY

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα