Αν και μικρή μπροστά σε μεγαθήρια όπως οι Exxon, Shell και Chevron, η Noble Energy μεταμορφώνεται τα τελευταία χρόνια σε ένα από τους πιο υποσχόμενους ενεργειακούς δρώντες της Ανατολικής Μεσογείου. Η αμερικανική εταιρεία έχει εντοπίσει «φλέβα χρυσού» στην περιοχή, με πέντε σημαντικές διαδοχικές ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, που βάζουν τις βάσεις για ταχύρρυθμη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση «μόλις» $15 δισ., όση ήταν δηλαδή η κεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών το 2008.

Παρά τα 80 χρόνια ενεργειακής παρουσίας, η εταιρεία του Texas παραμένει σχετικά μικρή κοντά στους κολοσσούς της Exxon Mobil των €350 δισ., της PetroChina των $275 δισ. ή της Royal Dutch Shell των €200 δισ.

Έχει κερδίσει όμως τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας, με ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο που υπόσχονται να αλλάξουν τον περιφερειακό ενεργειακό –και ενδεχομένως, γεωπολιτικό – χάρτη.

Η εταιρεία του S&P 500 έχει διαβαθμίσεις από τους Moody’s και τους Standard and Poor’s που είναι ελαφρώς καλύτερες ή στα ίδια επίπεδα με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαθέτει ενεργητικό $13 δισ. και αποθέματα $1,1 δισ. βαρελιών αντίστοιχων πετρελαίου.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1932 με επιτυχείς γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού και εξαπλώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη Δυτική Αφρική και αλλού.

Στο γειτονικό Ισραήλ, οι γεωτρήσεις της Noble για φυσικό αέριο ξεκίνησαν στο οικόπεδο Mari-B το 2000 και έκτοτε, το φυσικό αέριο από τα εν λόγω κοιτάσματα παρέχει το 20% της ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην χώρα.

Τα τελευταία χρόνια η Noble ανακάλυψε άλλα δύο κοιτάσματα, το Tamar και το Leviathan.

Το Tamar εκτιμάται ότι έχει οκταπλάσια κοιτάσματα από το Mari-B, δηλαδή πέραν των 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, ενώ στο Leviathan εντοπίστηκαν διπλάσιες ποσότητες από το Tamar – κοντά στα 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο 12, ανεβάζει το σύνολο των κοιτασμάτων της Noble στην ανατολική Μεσόγειο στα 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Τα 5-8 τρισεκατομμύρια κ.π. που ανακοίνωσε η εταιρεία αναμένεται από πολλούς ότι θα είναι μεγαλύτερα όταν γίνει η γεώτρηση αξιολόγησης των κοιτασμάτων τους προσεχείς μήνες.

Ξένοι αναλυτές που σχολίαζαν τα αποτελέσματα υποστήριζαν ότι το ιστορικό των ανακοινώσεων για τα κοιτάσματα στο Tamar και στο Leviathan δείχνουν ότι η εταιρεία έχει την τάση να είναι συντηρητική στις πρώτες της εκτιμήσεις.

Δεν θα εκπλαγούν, λένε, αν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα πάνω.

Η εταιρεία δεν είπε λέξη για τα κοιτάσματα πετρελαίου που ενδεχομένως να βρίσκονται επίσης στο οικόπεδο «12».

Ακόμα όμως και αν τα κοιτάσματα μείνουν στα επίπεδα που ανακοινώθηκαν , τα σχέδια της Noble στην Κύπρο δεν τελειώνουν εδώ.

Η εταιρεία αναμένεται να συμμετέχει στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ – ένας ακόμα λόγος για διατήρηση χαμηλών προσδοκιών για το οικόπεδο 12.

Το επιστέγασμα της συνεργασίας της Noble με την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν όμως άλλο: Η δημιουργία της υποδομής για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη δημόσια διάλεξη ο επικεφαλής της Noble στην Κύπρο, το κόστος για την ανέγερση της υποδομής είναι σχετικά μεγάλο, αφού αγγίζει τα €10 δισ.

Από την άλλη, όπως υποστηρίζει η Noble, η υγροποίηση του φυσικού αερίου δίνει ευελιξία στο κράτος να εξάγει το φυσικό αέριο όπου οι τιμές είναι πιο ψηλές, αντί να περιορίζεται με αγωγούς που θα διοχετεύουν το αέριο σε συγκεκριμένες χώρες.

Το νωρίτερο πάντως που θα μπορεί να δημιουργηθεί η υποδομή είναι το 2018 και δεδομένων των μεγεθών, η Noble αναμένεται ότι θα αναζητήσει συνεργάτες.

Προς το παρόν, τίποτα δεν είναι βέβαιο για το θέμα της υποδομής.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αμερικανική εταιρεία τείνει να καταστεί ένα από τα πιο δυνατά brands και μια από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες στην Κύπρο.

Πηγή: energypress.gr/stockwatch.com.cy